Gemeente geeft valse christusdoorn weg
Eindelijk die fladderiep in de achtertuin? Of de valse christusdoorn? Steeds meer gemeenten (zoals Weert, Houten, Doetinchem) stellen hun burgers gratis bomen voor in hun tuin ter beschikking. Vanwaar die vrijgevigheid? Woordvoerder Tom Daelman van de gemeente Tilburg licht toe.

Eindelijk die fladderiep in de achtertuin? Of de valse christusdoorn? Steeds meer gemeenten (Weert, Houten, Doetinchem) stellen hun burgers gratis bomen voor in hun tuin ter beschikking. Vanwaar die vrijgevigheid? Woordvoerder Tom Daelman van de gemeente Tilburg licht toe.
Waarom geeft Tilburg de burgers 25 ‘toekomstbomen’ cadeau?
‘Dit initiatief staat niet op zich, maar past binnen de gemeentelijke aanpak van klimaatadaptatie. We hebben als gemeente de afgelopen tijd al veel bomen bij geplant. Maar in veel woonwijken loop je tegen beperkingen aan. Je zit met verkeer, met parkeerplekken, met ondergrondse bekabeling… Zie dan nog maar eens ruimte voor nieuwe bomen te vinden. Dan zijn de tuinen van onze burgers een goed alternatief.’
Hoe zijn jullie tot boomkeuzes als de valse christusdoorn en de ijzerboom gekomen?
‘Het gaat om bomen met een maximale hoogte van ongeveer 25 meter, en 15 meter voor de kleinere tuinen. Ze moeten winterhard zijn en ook bijdragen aan de biodiversiteit, bijvoorbeeld als voedselleverancier voor vogels, bijen of rupsen. Daarnaast draait het ook om beleving. Het zijn stuk voor stuk bomen met bijzondere bloemen of vruchten. Dat spreekt de burger aan, denken we.’
Wat kan de burger die een boom wil bestellen van de gemeente verwachten?
‘We zorgen niet alleen voor de boom, maar ook voor een ideale ondergrond en het planten. Gemiddeld hebben de bomen die we planten een stamomtrek van 25 tot 30 centimeter. We stellen als eis dat ze worden geplant te midden van beplanting of een gazon. En ze krijgen meteen een monumentale status: burgers mogen ze niet kappen. De tuineigenaar is verantwoordelijk voor het snoeien, wel kan de gemeente een bijdrage leveren aan het duurzaam onderhoud van de boom.’
Weert stelde 3.500 fruitbomen en bessenstruiken aan burgers ter beschikking. Gaan de 25 Tilburgse bomen het verschil maken?
‘Misschien dat het hier niet bij blijft. Bij gebleken succes gaan we er volgend jaar mee door. De eerste paar dagen hebben zich al vijftig burgers bij ons gemeld. We moeten nog kijken of alle locaties geschikt zijn om bomen te planten, maar het animo is dus groot.’
Wat kost het initiatief de gemeente Tilburg?
‘In totaal 30.000 euro. Dat is inclusief het planten en onderhoud.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als er een boom door de gemeente zal worden geplant op particuliere grond, is de eigenaar van de groen ook eigenaar van de boom. Dan kan je als gemeente geen eis meer stellen om de boom in de toekomst niet te mogen kappen. of het moet opgenomen zijn in het APV.
De gemeente Hollands Kroon wil juist weer af van deze z.g. gedoogbomen die in het verleden zijn geplant
dit geeft op het ogenblik veel overlast van wortels en blad etc. etc. Nu staat in onze APV dat er geen kapvergunning behoeft worden aangevraagd voor particulieren bomen. dus daar zit nu bij ons het probleem want de boom is geplant door de gemeente maar eigendom van de particulier.
Is hierover nagedacht? En hoe is dat in Tilburg geregeld?
vriendelijke groet,
Sjaak de lange
En wat te denken van de opbrengst van zonnepanelen? Die neemt enorm af als die in de schaduw van een boom staan. Hoort dat ook bij de klimaat adaptatie? Is het beleid of is er over nagedacht zou ik willen weten.