Nederlandse besturen goed vertegenwoordigd in Kopenhagen
Hoeveel ambtenaren en bestuurders er namens Nederland in Kopenhagen zitten? Niemand die het werkelijk weet. Maar zeker is dat er heel ambtenaren de reis naar Kopenhagen hebben ondernomen. Waterschappen, gemeenten, ministeries en provincies: alle Nederlandse bestuurslagen zijn vertegenwoordigd op de klimaattop in het Deense Kopenhagen. Ook een groot aantal semi-overheidsinstellingen en rijksdiensten als KNMI en het Planbureau voor de leefomgeving hebben mensen afgevaardigd.
Zoveel is zeker, maar hoeveel ambtenaren de reis nu precies hebben ondernomen is lastig te zeggen. ‘Rijksambtenaren zijn er niet meer dan strikt noodzakelijk’, stelt woordvoerder Tino Wallaart van minister Cramer, vanuit Kopenhagen. ‘Hoeveel het er zijn weet ik niet, maar veel minder dan honderd’.
Provincies
Namens de provincies zijn er tenminste drie gedeputeerden op de top aanwezig, zo weet het IPO. ‘Zij hebben een kleine ambtelijke staf bij zich en zijn er op uitnodiging van de minister, aldus een woordvoerster. Maar hoeveel ambtenaren en overige bestuurders uit de regio er zijn, is onbekend. ‘Ik denk nog wel een paar, maar daar durf ik verder niets over te zeggen.’
Gemeenten
Haar collega bij de VNG ontbeert ook een overzicht van gemeentelijke delegaties. ‘Wij hebben zelf geen afvaardiging. Ik weet wel dat tenminste een van onze klimaatambassadeurs er naar toe is. Veel gemeenten zijn ongetwijfeld op eigen initiatief aanwezig’. Over aantallen durft ook deze woordvoerster geen schatting te maken.
Waterschappen
De waterschappen hebben Unievoorzitter (in spe) Peter Glas ter plaatse. Ook hij laat zich vergezellen door een ‘noodzakelijk aantal ambtenaren’. De woordvoerster meldt dat er namens de 26 Nederlandse waterschappen in totaal 16 afgevaardigden in Kopenhagen zijn.
Instituten
Behalve de ‘echte bestuurslagen’ hebben ook diverse rijksdiensten en kennisinstituten mensen ter plekke. Het KNMI heeft bijvoorbeeld 4 mensen die betrokken zijn bij het speciaal ingerichte Holland Climate House. Hieraan werken ook instellingen en bedrijven mee als TNO, ENECO en het Planbureau voor de Leefomgeving. Een woordvoerster hiervan: ‘Wij zitten in Kopenhagen met twee collega’s die deel uitmaken van de officiële Nederlandse delegatie. Daarboven op zijn er nog zes mensen geaccrediteerd via universiteiten. Zij geven lezingen op bijeenkomsten buiten de top om.’
Geen schatting te maken
Al met al durft geen enkele benaderde instantie een schatting te maken hoeveel Nederlandse ambtenaren of bestuurders er in Kopenhagen aanwezig zijn of zijn geweest. ‘Het zijn er wel veel, ik heb dezer dagen het idee me te moeten verantwoorden dat ik er niet bij ben’, aldus de woordvoerster van de IPO.
Klimaatneutraal vliegen
Het beeld is des temeer confuus omdat veel ambtenaren –als het ware op afroep- in en uit reizen als het nodig is. Om de CO2 -uitstoot te beperken reizen veel van hen per trein. ‘En als er wordt gevlogen, dan toch minstens klimaatneutraal’, zo verzekert woordvoerder Wallaart van VROM.
Stem op de stelling:
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat de klimaatpaniek de opmaat is voor belastingverhoging (en extra capaciteit voor allerlei ambtelijke en semipublieke diensten) lijkt aannemelijk gezien de veelheid aan diensten die aan de ruif in wording komen snuffelen...
Dit koppelen aan rekeningrijden is een uitdaging en een prima financieringsbron.
Op dit moment fiets ik voor de derde wereld met als prijs een leuk setje unicefkaarten.