Minder afval komt Zeeland duur te staan
Een groep van 13 gemeenten in Zeeland moet Afvalverwerker Delta l Milieu een boete betalen van 470.000 euro omdat ze niet genoeg afval leveren. Volgens het contract uit 2002 hebben de gemeenten 4000 ton afval te weinig geproduceerd.
Volgens een contract dat van 2002 tot 2017 loopt moeten de gemeenten samen per jaar 120.000 ton afval leveren. ´In 2002 zijn we een gunstige vaste prijs overeengekomen om het afval te laten verwerken´, zegt Joke Boel van de gemeente Goes: ‘De marktprijzen lagen toen aanzienlijk hoger en de verwachting was dat die verder zouden stijgen.’
Scheiden
Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van het tekort aan afval is. Waarschijnlijk heeft de recessie ermee te maken, waardoor er afval wordt geproduceerd. Maar ook het duurzamer worden van de maatschappij, bijvoorbeeld scheiding van plastic en papier vermindert de hoeveelheid afval.
114 euro per ton
Per ton afval betalen de gemeenten 114 euro, wat neerkomt op bijna 1,4 miljoen euro per jaar . ‘Tot nu toe hebben de gemeenten voordeel gehad van de lage vaste prijs die we hebben afgesproken’, zegt Boel.
120.000 ton
Het contract van Openbaar Lichaam Afvalverwerking Zeeland (OLAZ), een samenwerking van 13 Zeeuwse gemeenten rond afvalverwerking, loopt nog tot 2017. In 2002 werd de uitvoerende tak van OLAZ verkocht aan Delta Milieu en hebben de gemeenten een contract met de afvalverwerker. De gemeenten verplichtten zich 120.000 ton per jaar te leveren, op grond waarvan Delta Milieu weer deel kon nemen in een afvalcentrale.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zometeen gaan die gemeenten speciaal een fabriek neerzetten om extra afval te produceren of elders in het land stiekem 's-nacht afval uit andere gemeenten op halen.
Een hoogsmerkwaardige ontwikkeling, waaruit maar weer blijkt dat economie en ecologie elkaar niet goed liggen.