Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie: afsluiting Julianakanaal is 'geheel eenzijdige afweging'

De provincie Limburg spreekt van een ‘geheel eenzijdige afweging’ door Rijkswaterstaat over de afsluting van het Julianakanaal.

ANP
22 maart 2024
Julianakanaal
Shutterstock

De provincie Limburg is ‘zeer bezorgd’ over de maandenlange afsluiting van het Julianakanaal voor de scheepvaart. De provincie spreekt bovendien van een ‘geheel eenzijdige afweging’.

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Eerder deze week meldde Rijkswaterstaat dat het kanaal vanaf oktober maanden dichtgaat. Het moet worden drooggelegd om een bouwkuip weg te halen. Brancheorganisaties voor bedrijven in de transport en binnenvaart reageerden verbaasd. Volgens hen was het besluit ‘opeens’ genomen.

Zorgen

Ook de provincie Limburg stelt nu dat ‘de regio niet is meegenomen in de finale afweging en besluitvorming’. De provincie heeft eerder ‘bij diverse gelegenheden’ zorgen geuit over de plannen. ‘De schadelijke gevolgen van deze afsluiting van het Julianakanaal voor het Limburgse bedrijfsleven zijn enorm.’

Overleg ondernemers

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt dat het besluit niet plotseling is genomen. Harbers en Rijkswaterstaat willen volgende week met ondernemers in gesprek over de gevolgen. De provincie zegt dat te waarderen, ‘echter laat een overleg dat plaatsvindt vóór het nemen van een besluit meer ruimte dan een overleg dat plaatsvindt nadat het besluit al genomen is’.

Onveilige situatie

Volgens Rijkswaterstaat is de situatie in het kanaal momenteel onveilig door de kapotte bouwkuip. ‘Uiterlijk in oktober’ wordt het kanaal over een lengte van 4 kilometer drooggelegd om de kuip weg te halen. ‘Afhankelijk van de weersomstandigheden’ is het project in april of mei van volgend jaar afgerond. De provincie wil weten of het toch mogelijk is om het kanaal deels bevaarbaar te laten blijven.

Compensatieregeling

Ondernemers die getroffen worden door de drooglegging kunnen gebruikmaken van een compensatieregeling. Volgens Rijkswaterstaat is het nog te vroeg om iets te zeggen over bedragen. De provincie vindt dat het zou moeten gaan om een ‘forse schadeloosstelling’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie