Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huurprijzen sterkst gestegen sinds 2014

De huurprijzen lagen in juli van dit jaar gemiddeld 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste jaarlijkse stijging sinds 2014.

ANP
02 september 2022
corporatiewoningen

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau onderzocht zowel de prijzen van sociale huurwoningen als die in de vrije sector. De huurprijzen in de laatste categorie stegen in een jaar tijd het hardst, met 3,8 procent. Bewoners van een sociale huurwoning betaalden gemiddeld 2,6 procent meer.

Senior Projectmanager Ruimtelijke Projecten

JS Consultancy
Senior Projectmanager Ruimtelijke Projecten

Afdelingshoofd

JS Consultancy
Afdelingshoofd

Amsterdam koploper

Van de vier grote gemeenten zijn de huurprijzen in Amsterdam het sterkst gestegen. Bewonerswisseling meegerekend, steeg de huur in de hoofdstad met gemiddeld 3,6 procent. De gemeente Utrecht volgt met 3,5 procent. Van de provincies stegen de prijzen het hardst in Noord-Holland (3,4 procent). In Drenthe en Friesland was de stijging met 2,5 procent het meest beperkt.

Aangepast

Het huurbeleid is per 1 juli van dit jaar aangepast. In tegenstelling tot in 2021 mogen de prijzen voor sociale huurwoningen verhoogd worden. Dit gebeurt volgens een vast bedrag, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Voor vrijesectorwoningen is de huurverhoging in 2022 begrensd tot de gemiddelde inflatie van december 2020 tot en met november 2021, plus 1 procentpunt. Dit betekent dat de huurprijzen voor zittende bewoners met maximaal 3,3 procent mogen worden verhoogd. De effecten van de huidige hoge inflatie zijn dus nog niet zichtbaar in deze cijfers.

Zorgwekkend

De Woonbond noemt de huurstijging ‘zorgwekkend’, omdat die gepaard gaat met een hogere energierekening. ‘Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder’, aldus de belangenvereniging voor huurders. De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur een huurverlaging krijgen in 2024. 

Maatregelen

De belangenvereniging vindt dat het kabinet met aanvullende maatregelen moet komen om te voorkomen dat huurders een hoge huur blijven betalen voor slecht geïsoleerde woningen. Zo wil de Woonbond dat enkelglas voortaan als een gebrek wordt gezien aan de woning. ‘Dit zorgt ervoor dat het vervangen van enkelglas onder de onderhoudsplicht valt van de verhuurder. Huurders kunnen dit dan afdwingen. Doet de verhuurder dat niet, dan betekent dat huurverlaging tot de onzuinige ruiten zijn vervangen’, aldus de Woonbond. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie