Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ombouwen kantoren 'ei van Columbus'

Minister Blok kan tevreden zijn met het onderzoek naar de herbestemming van kantoorgebouwen naar woonruimte. Niet alleen levert het winstgevende verhuur op, maar ook zo'n 700 fulltime banen.

04 mei 2015

Het ombouwen van leegstaande kantoren, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen naar woningen via een speciale regeling levert de bouwsector voor miljoenen euro's aan extra werk op. Dat blijkt uit berekeningen die het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag heeft gepresenteerd.

Opbrengsten nemen toe

Door ombouwwoningen vrij te stellen van het woningwaardestelsel en een verhuurderheffing zouden investeerders eerder tot ombouw overgegaan. Dit komt doordat opbrengsten uit verhuur toenemen, terwijl de kosten dalen.
 

700 banen

In het meest gunstige geval zullen door de regeling op jaarbasis 1800 woningen worden gerealiseerd, wat de bouwsector de komende jaren voor 140 miljoen euro per jaar aan extra werk oplevert. Daarbij zou de werkgelegenheid met circa zevenhonderd voltijdbanen toenemen, zo berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
 
Tekort duurdere huurwoningen 

Minister Stef Blok (Wonen) liet onderzoeken wat de effecten zijn van de vrijstellingen op het ombouwen naar huurwoningen. Hij deed dat op verzoek van VVD en PvdA. Het gaat Blok en de Kamer niet alleen om het tegengaan van lege bedrijfsgebouwen, maar ook om (iets) duurdere huurwoningen te realiseren. Daar bestaat een groot tekort aan.
 
Vrije sector te duur  

Het huidige stelsel bepaalt via punten dat een woning onder de 710 euro huur per maand een sociale huurwoning is. Daarvoor komen alleen mensen in aanmerking die minder dan 35.000 euro per jaar verdienen.

Veel mensen die net iets meer verdienen, kunnen terecht in de vrije huursector. Maar daar zijn de huurprijzen soms weer veel te hoog. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
De overheid beweegt zich weer een hellend vlak. Dit heeft direct invloed op de markt en voor huidige verhuurders in de vrije sector kan dit grote effecten hebben. Optreden van de overheid in de woningmarkt hebben al vaker slechte effecten gehad, maar nu is een nieuw 'ei van Columbus' gelegd.
Kaas !
Mijn huurwoning wordt dankzij Blok vanzelf duurder.
Criticus - NL
Een groot deel van de kantoren staan op locaties waar niet gewoond kan worden ivm allerlei milieucontouren, geluidcontouren. Daarnaast creeert men oneerlijke concurrentie met de vrijstellingen. Weet deze regering wel, wat voor een systeem ze met dit idee in werking zetten? Ik wed van niet.
Willem / AS
Ei van Columbus? Deze trend heeft zich toch al eerder ingezet?! Neem bijvoorbeeld hier in Den Haag de voormalige panden van BiZa en Justitie. Wat ik overigens mis in het plan van Blok is de ombouw van kantoorpanden tot kwekerijen voor bijvoorbeeld champignons, sterrenkers of whatever, dicht bij de klant. Of, wellicht te vooruitstrevend, wietplantages. Die war-on-drugs van Opstelten heeft niets opgeleverd, dus we zullen toch een keer naar legalisatie en eigen kweek moeten.
hans wieser / senior project/programmamanager
Typisch VVD-idee. De grote vastgoedvriendjes hebben jarenlang grof verdiend aan de kantoren(bouw) en nu de opbrengsten teruglopen bedenken de Haagse vriendjes wel een oplossing. Het waren bewuste bedrijfsrisico's om kantoorkolossen te bouwen en dus is het volkomen onjuist om via slinkse wijze te zorgen voor continuering van de inkomsten van de vastgoedbeleggers middels allerlei noodzakelijke vrijstellingen die normaal niet voor woningbouw gelden.Niet doen dus! Laten de eigenaars de leegstaande kantoorpanden maar afbreken en samen met de lokale overheden kijken welke bestemming aan de vrijkomende gronden kan worden gegeven. Maar nooit woningbouw toestaan op plekken waarop nooit woningen zouden mogen en kunnen worden gebouwd!
Niels / Ambtenaar
Voila! De oplossing voor marktfalen is meer markt! Met dank aan de visieloze bestuurders die Nederland blijkbaar verdient. Of is het een kat in het nauw?
hans wieser / senior project/programmamanager
Als ongetwijfeld deskundige redactie(daar gaan de lezers van een VAKblad terecht vanuit) is de kop boven dit artikel erg misleidend. Ik stel voor daar alsnog een ?(vraagteken) achter te zetten! De ongenuanceerde conclusies in het onderzoek van BZ die ook in het artikel worden genoemd, leiden tot veel vragen. Waarom deze woningen wel vrij te stellen van heffingen en andere niet? Is de vraag naar dure huurwoningen in het hele land even groot als in het westen? Wiens belang dient zo'n regeling? Is er sprake van gelegenheidswetgeving en zijn er ook niet andere situaties waarvoor hetzelfde zou moeten gelden? Een goede journalist zou zeker deze vragen eerst gesteld hebben aan minister Blok, voor daarvan in BB kond te doen.....
Joost
De ambtenaar/bestuurder in Nederland denkt dat iedereen de godganse dag in een kantoor achter een pc hangt. Een beetje lijstjes invullen. Wat zijn we ver gezakt met zijn allen.
Advertentie