Wat te doen met oude fabrieken, loodsen en schoorsteenpijpen in bewoond gebied? Met hun vervallen staat hebben ze een negatieve uitstraling op de omgeving. Slopen is een optie, maar renoveren ook: een tweede leven voor industrieel erfgoed zorgt voor stijgende huizenprijzen.
Erfgoed geeft prijs van huis een lift
Uit onderzoek naar verrichte renovaties en herbestemmingen concludeert Van Duijn dat die negatieve effecten worden gekeerd: de prijzen van…
Dat ligt voor de hand, maar is nu ook aangetoond door onderzoeker Mark van Duijn, van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de effecten van herontwikkeling van industriële terreinen en gebouwen, onder ander op de woningwaarde van naburige huizen. De leegstaande, vaak vervallen complexen zorgen voor een onaantrekkelijke woonomgeving en dat drukt de huizenprijzen.
Westergasfabriek
Uit onderzoek naar verrichte renovaties en herbestemmingen concludeert Van Duijn dat die negatieve effecten worden gekeerd: de prijzen van de woningen stijgen naar een niveau dat vergelijkbaar is met soortgelijke buurten. In de grotere binnensteden kunnen de woningen zelfs meer waard worden dan vergelijkbare huizen in de stad.
Aan de ene kant moet er veel geïnvesteerd worden, maar er zijn ook veel positieve effecten, stelt Van Duijn. Vooral als er culturele voorzieningen, parken en uitgaansgelegenheden komen. Die effecten zouden volgens de onderzoeker moeten worden meegewogen bij beslissingen over het lot van deze historische complexen. Van Duijn noemt de Westergasfabriek in Amsterdam en de Van Nelle Fabriek in Rotterdam als voorbeeld, maar ziet de effecten ook bij bescheiden complexen in kleinere binnensteden. Zoals een voormalige Puddingfabriek in Groningen, die na renovatie een bedrijfsverzamelgebouw is geworden.