Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Europees Parlement wil strengere regels voor hardnekkig gif

Strengere eisen voor hardnekkige gifstoffen moeten Europese bedrijven duurzamer maken en burgers vertrouwen geven in gerecyclede producten.

05 mei 2022
PFAS
Fabriek van 3M in Belgische ZwijndrechtShutterstock

PFAS en andere 'persistent organische verontreinigde stoffen' (POP's) veroorzaken giftig afval dat decennia of zelfs eeuwen in het milieu aanwezig is en daardoor risico's voor mens en milieu vormen. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement wil lagere POP-gehaltes in producten en materialen en wil afval met hoog POP-gehalte laten vernietigen of verbranden. Dat zou beter passen in de EU-doelstellingen voor een circulaire economie, aldus een persbericht van het Europees Parlement.

Vlamvertragers

Het EP wil hiermee verdergaande maatregelen tegen POP's dan de Europese Commissie. Zo wil de EC dat broomhoudende vlamvertragers maximaal 500 milligram POP's per kilo bevatten; het EP wil de grens nu bij 200 milligram per kilo leggen. De norm die de EC wil opleggen voor perfluoroctaanzuur, gebruikt in onder andere waterbestendige stoffen en blusschuim, wil het EP twee keer zo streng maken. De aanscherping van het EP moet nog goedgekeurd woorden door de Raad van Ministers.

Tussenstap

Voor een deel van het EP lijkt de aanscherping van de EC-voorstellen slechts een tussenstap. ‘Het is van cruciaal belang dat we ervoor zorgen dat onze grondstofstromen, waaronder gerecycled afval, volkomen veilig zijn', zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). ‘Wij weten van meer stoffen, waaronder alle PFAS en nieuwe stoffen zoals GenX, dat ze zo gevaarlijk en zo hardnekkig zijn dat ze verboden moeten worden. Nederland heeft samen met een aantal andere landen een voorstel gedaan voor een Europees verbod op deze stoffen. Ik wil de Europese Commissie dan ook vragen hier zo snel mogelijk werk van te maken.’

Bevolkingsonderzoek

In Nederland kampt de provincie Zeeland met een PFAS-verontreiniging, als gevolg van lozingen die chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht in de Schelde heeft gedaan. Bloedonderzoek onder inwoners van Zwijndrecht toont hoge concentraties PFAS aan. Deze week drongen de gemeenteraden van de Zeeuwse gemeenten Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Hulst en Sluis aan op een bevolkingsonderzoek naar PFAS.

Inventarisatie

Eerder deze week stuurde staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer een Verzamelbrief bodem en ondergrond. Hierin schrijft ze dat bevoegde gezagen in geval van verontreiniging de risicogrenswaarden die het RIVM vorig jaar heeft vastgesteld voor PFAS voorlopig als 'indicatieve niveaus voor ernstige verontreiniging (INEVs)' kunnen gebruiken. Daarmee worden de huidige INEVs aangescherpt. De staatssecretaris geeft verder aan dat ze met koepels van medeoverheden een inventarisatie uitvoert van met PFAS verontreinigde locaties. Het rapport verwacht ze voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Sommige instanties hebben een pak boter op hun hoofd. De beste methode is om preventief de productie van voor het milieu schadelijke producten te verbieden. Wat gaat dat dan o.a. betekenen voor producten waarin tefal en lood, chemische middelen of floatglas (zonnepanelen) is verwerkt?
Advertentie