Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dijkgraven: Nederland bestuurlijk klaar voor hoog water

Anders dan in België heeft het hoge water in het zuiden van het land niet tot dreigende calamiteiten geleid. Zowel bestuurlijk als technisch is Nederland goed opgewassen tegen hevige regenval en hoge rivierstanden. ‘We hebben veel geleerd en verbeterd sinds 1995, bestuurlijke reorganisaties zijn niet nodig’.

16 november 2010

Piek komt nog
Deze conclusie trekken de meest betrokken dijkgraven in Brabant in Limburg, die het water uit België via de Maas als een grote golf zich zagen afkomen. ‘De piek moet nog komen, maar tot grote problemen zal dat niet leiden, aldus dijkgraaf Antoine Gresel  van waterschap Peel en Maasvallei.

Extreem
Hij noemt de situatie van begin deze week extreem, maar niet bedreigend. ‘Onze beken zitten overvol door de regenval, terwijl het Maaswater ook erg hoog staat. We hebben een paar weilanden gecontroleerd onder laten lopen, maar daar zijn deze gebieden ook speciaal voor aangewezen. Verder zijn een aantal plaatsen waar bijvoorbeeld een weg door de dijk snijdt met speciale aluminium panelen uit voorzorg gedicht.’

Geen crisis
Technisch noch bestuurlijk heeft het hoge water tot crisissituaties geleid. Mensen die zeggen dat er te veel waterschappen zijn, krijgen van de dijkgraven ongelijk. ‘Er zijn vijf schappen langs de Maas, maar die werken goed samen en stemmen onderling af’, stelt Peter Glas, dijkgraaf van het waterschap De Dommel vast.  Het is volgens hem echt niet zo dat het schap het water bij de buurman over de schutting gooit. ‘Iedereen heeft het over de mogelijke voordelen van eén groot waterschap per stroomgebied, maar we werken al jaren binnen de waterscheidingen langs de grote rivieren en dat doen we toch wel goed’.

Samenwerking
Verder is er natuurlijk de samenwerking met Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor de zogenoemde primaire waterwegen in het gebied. ‘Bij een te hoge stand van het Maaswater kunnen onze beken hun water niet meer kwijt. Dan pompen we het water over de dijken in de rivier. Dat doen we natuurlijk alleen  in overleg met Rijkswater’, zegt Gresel.

Zuid-Willemsvaart
Voor dijkgraaf Lambert Verheijen zijn goede afspraken met waterstaat van levensbelang.  De Zuid-Willemsvaart is binnen zijn waterschap Aa en Maas nu eenmaal een van de belangrijkste afvoerroutes voor hoog water in het regionale watersysteem.  ‘Daarover bestaan duidelijke akkoorden:  bij extreem hoog water zoals deze week verhoog ik  de afvoer tot 24 kubieke meter per seconde. In drogere periodes ligt dat soms rond de 5 kuub. Tot problemen heeft het deze week nog niet geleid’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Prettig om ook eens een artikel te lezen dat wij als overheid gewoon goed ons werk doen.
Jan Goeijenbier / consultant
Hebben de acties met de Taskforce Management Overstromingen en de landelijke oefening Waterproef van 2 jaar terug ook bijgedragen aan de grotere paraatheid bij en betere voorbereiding op dit soort situaties?
Advertentie