Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Handen ineen voor middenhuur Amsterdam

Binnen acht jaar moeten in Amsterdam minimaal 10.000 nieuwe huurwoningen in het middensegment worden gebouwd. Vijf institutionele beleggers en vijf Amsterdamse woningcorporaties willen daarover afspraken maken met de gemeente.

21 februari 2017

Binnen acht jaar moeten in Amsterdam minimaal 10.000 nieuwe huurwoningen in het middensegment worden gebouwd. Vijf institutionele beleggers en vijf Amsterdamse woningcorporaties willen daarover afspraken maken met de gemeente.

Betaalbare huur 

De partijen willen op alle Amsterdamse nieuwbouwlocaties tot 2025 zorgen voor aanbod van betaalbare huur: tussen de 725 tot 1000 euro per maand voor woningen van minimaal vijftig vierkante meter. Een kwart van de woningen wordt gereserveerd voor mensen die doorstromen vanuit een sociale huurwoning. Tegelijkertijd gaan de corporaties woningen vanuit de sociale huur overhevelen naar middenhuur en zo meer aanbod creëren voor huurders met inkomens boven modaal. Per saldo moet de doorstroming van mensen met middeninkomens zorgen dat er in de sociale huursector meer woningen vrijkomen voor mensen met lagere inkomens, zo kondigen de partijen aan.

Platform aanzet voor Samenwerkingstafel

De initiatiefnemers hebben zich verenigd in het Platform Amsterdam Middenhuur. Het gaat om de vijf grote corporaties De Alliantie , Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Ymere en de institutionele beleggers Amvest, Bouwinvest, Syntrus Achmea, Vesteda en Wonam. Door samen te werken willen ze de gesprekspartner zijn van gemeente Amsterdam en omliggende gemeenten en van de huurdersorganisaties. De oprichting van het platform is in de geest van de vorige week door minister Plasterk (BZK) aangekondigde lokale Samenwerkingstafels om het tekort aan middenhuurwoningen op te lossen.

Huurafspraken voor 25 jaar

Met de gemeente willen de partijen afspreken dat de huur van de nieuwe woningen zeker 25 jaar in het middenhuursegment blijft. Ook willen ze vastleggen dat er zowel twee-, drie-, als vierkamer woningen komen. Het moeten, wat de initiatiefnemers betreft, woningen van verschillend type zijn, die verspreid over de stad worden gebouwd. De komende maanden doet het platform onderzoek naar de vraag naar middenhuurwoningen en de wensen van de doelgroep over grootte, locatie en huurprijs.

Deelnemers aan het platform gaan vandaag met woonwethouder Laurens Ivens in gesprek over hun plannen, tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Dat zijn wel heel erg lage ambities. 1250 per jaar waarvan 312 per jaar voor doorstromers per jaar voor doorstromers vanuit sociale huur? Dat doet echt niks op de schaal van A'dam. Probleem is dat zowel sociale sector als koopsector (HRaftrek) worden gesubsidieerd en vrije sector huur niet. A'dam gaat hier schimmig mee om.En waar blijft het al jaren gewenste (iig vanuit de VVD) right-to-buy voor bewoners van sociale huurwoningen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie