Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Belasting op leiding maakt water onnodig duur

De landelijke politiek moet nu eindelijk eens serieus werk maken van de afschaffing van de gemeentelijke belasting op leidingen in de ondergrond.  Deze heffing is oneigenlijk en maakt het drinkwater voor burgers en bedrijven onnodig duur.

23 februari 2009

Precarioheffing
Dat stelt de Vereniging van waterbedrijven in Nederland, VEWIN. Zij wil dat de heffing nog dit jaar wordt afgeschaft en roept de Tweede Kamer en het Ministerie van Financiën op eerder gedane beloften daartoe na te komen. ‘Sinds 2005 ligt er een politieke intentieverklaring om de belasting op de leidingen af te schaffen. Maar sindsdien is er niet veel gebeurd’, aldus woordvoerder Arjen Elsemulder van de VEWIN. ‘Nu schijnt het plan te zijn om er in 2010 een einde aan te maken, maar dat is te laat en ook nog weinig concreet’.

Willekeur
Gemeenten hebben momenteel het recht om belasting te heffen op nuts-leidingen in de ondergrond. Dit precariorecht is niet gerelateerd aan het gebruik, maar kan volgens de VEWIN  oplopen tot rond de tien procent van de waterrekening. Niet alle gemeenten innen de belasting: precario komt vooral in het westen van ons land voor. En daar zit volgens Elsemulder ook een van de problemen. Het riekt volgens hem naar willekeur, gemeenten doen maar wat. Precario drukt op de drinkwaterlasten van de gezinnen, maar het geld verdwijnt meestal  in de algemene middelen van de gemeenten.

Regionale verschillen
Overigens zal de drinkwaterprijs dit jaar niet stijgen. Uit berekeningen van de VEWIN blijkt dat 1000 liter water evenals vorig jaar gemiddeld 1,44 euro kost. Dat is exclusief belastingen, waaronder precario. Inclusief betaalt de gebruiker 1,68 per 1000 liter water. Er zijn wel regionale verschillen. In Groningen ligt het tarief op 1,21 euro, in Zuid-Holland op 1,68 euro.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

willem velthuizen / algemeen directeur gemeentebelastingen rotterdam
Gemeenten mogen een klein aantal belastingen zelf heffen. In de Gemeentewet zijn deze mogelijkheden limitatief opgesomd. Sommige gemeenten heffen logiesbelasting, anderen hebben een parkeerheffing, weer anderen heffen precariobelasting. De keuze voor een heffing wordt bepaald door een combinatie van factoren: eenvoud, opbrengst, uitvoeringskosten. Uiteindelijk willen we allemaal dat de overheid zuinig en efficient met de middelen omgaat. De opmerking dat gemeenten dus maar wat doen, is een grove miskenning en ronduit beledigend.
Het tweede misverstand is dat afschaffen van precario tot minder kosten gaat leiden voor nutsbedrijven. Uiteindelijk willen nutsbedrijven grond (in eigendom van de gemeente) gebruiken om hun leidingen in te leggen. Als de precario wordt afgeschaft komt de discussie over het vergoeden van kosten voor het mogen hebben van leidingen in gemeentegrond daarvoor in de plaats. We vervangen dus een eenvoudig, simpel heffingensysteem voor een systeem met jaarlijks terugkerende onderhandelingen over de hoogte van de bijdrage in de kosten. Klinkt echt niet als een vereenvoudiging.
De opbrengst van de precario vloeit in de algemene middelen van gemeenten. Afschaffing betekent derving van inkomsten. Het Kabinet heeft aangegeven dat gemeenten deze derving mogen compenseren door bijvoorbeeld de OZB tarieven extra te verhogen. Uiteindelijk zijn het toch weer de burgers, klanten, ondernemers of belastingplichtigen die de rekening betalen. Uw pleidooi voor afschaffing leidt dus niet tot lagere lasten, maar vermoedelijk tot een iets andere verdeling van diezelfde lasten over dezelfde groepen belanghebbenden.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / Ambtenaar
Och het gaat al jaren met gemak:
hoe komt JOUW geld in mijn zak.
Heer van Velthuizen
ook al zijn het buizen
hiervan baal ik als tabak.
Frank Stolk / interim jurist
De waterleidingbedrijven doen erg naief.
De gemeenten moeten ook aan inkomsten komen. De gemeente heeft ook te maken met leidingbeheer etc. Je zou de waterleidingbedrijven eens moeten horen als men een leiding drie keer per jaar moeten laten verplaatsen, omdat de gemeente een en ander niet administreert en plant.
Kortom alles heeft zijn prijs.
Advertentie