Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rechter staat adresgebonden afvalpas Arnhem toe

Arnhem mag inwoners een adresgebonden afvalpas laten gebruiken om een ondergrondse vuilcontainer te kunnen openen. Met de inmiddels vernieuwde afvalpas worden adresgegevens van de gebruiker niet langer nodeloos en voor langere tijd opgeslagen.

07 september 2019

Arnhem mag inwoners een adresgebonden afvalpas laten gebruiken om een ondergrondse vuilcontainer te kunnen openen. Met de inmiddels vernieuwde afvalpas worden adresgegevens van de gebruiker niet langer nodeloos en voor langere tijd opgeslagen.

Privacy

Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen door Arnhemmer Michiel Jonker samen met de stichting Privacy First. Jonker wilde dat de Autoriteit Persoonsgegevens tegen het gebruik van de pas zou optreden, omdat hij vindt dat zijn privacy wordt geschonden als hij zijn adres moet prijsgeven voor het weggooien van vuilnis.

OV-chipkaart

Jonker wilde ook dat de AP maatregelen zou nemen tegen de ov-chipkaart van Nederlandse Spoorwegen, omdat die ook de privacy zou aantasten. Ook die zaak heeft hij verloren. Hij is teleurgesteld en zegt dat 'van de bescherming van privacy van burgers erg weinig overblijft'. Hij overweegt in beide zaken in beroep te gaan.

Nieuwe software

Jonker won in 2017 zijn zaak tegen de Arnhemse afvalpas. De AP legde Arnhem toen een dwangsom op. De gemeente heeft daarna nieuwe software laten maken voor de adresgebonden afvalpassen. Nu is de pas een soort sleutel voor de container. Zodra de container opengaat, verandert het gecontroleerde adres in een geanonimiseerd nummer. (ANP)

Algemeen belang

De AP vond die aanpassing voldoende en hief de dwangsom op. Jonker vond dat 'heel even opslaan nog steeds opslaan is'. De rechter meent echter Arnhem zo'n systeem nodig heeft om de wettelijke taak als vuilnisophaler te kunnen uitvoeren. Heel even opslaan is in het algemeen belang, oordeelt hij.

'Vrijbrief voor willekeur'

Volgens Jonker fungeert de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door de uitspraken in beide zaken 'als een vergiet met tweehonderd gaatjes. Iedereen kan ergens een algemene doelstelling vandaan plukken. Dit is een vrijbrief voor bijna totale willekeur', zegt hij.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Beter zou het zijn om, zoals bijvoorbeeld te gemeente Rotterdam, over te schakelen op een systeem van afvalscheiding bij het afvalverwerkingsbedrijf. Is niet duurder en scheelt een hoop sores.
Petra
Goh, weer zo'n reactie van iemand die niet begrijpt waar het om gaat.



Het scheiden van afval is het probleem niet, het gaat erom dat je niet wilt dat Jan en alleman hun afval in de ondergrondse container kunnen storten zonder daar voor te betalen (zoals bewoners uit een andere gemeente en bedrijven).
Advertentie