Amsterdam te traag met afhandelen WOZ-bezwaren
De gemeente Amsterdam doet 243 dagen over het afwikkelen van WOZ-bezwaren. Het Nederlands gemiddelde is 110 dagen. Veel te traag, oordeelt de Rekenkamer.
De gemeente Amsterdam moet veel sneller bezwaarschriften afhandelen van burgers die het niet eens zijn met de taxatiewaarde van hun onroerend goed. Dit oordeelt de Rekenkamer Amsterdam in het vrijdag gepubliceerde rapport 'Uitvoering van de Wet WOZ in Amsterdam: goed op waarde geschat'.
Grote achterstand
Amsterdam kampt met een grote achterstand in het afwikkelen van protestbrieven. Een groot deel van de bezwaren (in 2011 was dat ruim 60 procent) wordt niet binnen de wettelijke termijn van een kalenderjaar afgehandeld. Over de bezwaren die wel binnen een jaar worden afgewikkeld, doet Amsterdam gemiddeld 243 dagen. Dat is ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde van 110 dagen.
Moeilijk leesbaar
De Rekenkamer vindt ook dat de gemeente burgers niet goed uitlegt hoe de WOZ-waarde tot stand komt. Ook de uitspraken op bezwaar zijn volgens de Rekenkamer moeilijk leesbaar.
Kosten ondoorzichtig
Een ander punt van kritiek van de Rekenkamer is dat de gemeente weinig zicht heeft op de kosten van onder meer de taxaties en de afhandeling van de bezwaarschriften. ,,Hierdoor is het voor de gemeente niet duidelijk of de Wet waardering onroerende zaken kostendekkend en efficiënt wordt uitgevoerd'', schrijft de Rekenkamer, die aandringt op meer inzicht in de kosten.
Overigens maak ik al jaren met succes gebruik van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen (zie wetten.overheid.nl), die maakt dat je na een ingebrekestelling mogelijk een bedrag beurt indien men niet alsnog beslist. Zeker de moeite waard, want dit bedrag is vaak hoger dan het bedrag waar het uiteindelijk in de WOZ nog over gaat!