Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam bij wereldtop files

Amsterdam staat met Los Angeles op een gedeelde dertiende plaats op de ranglijst van wereldsteden met de meeste verkeershinder.

05 juli 2010

Onderzoek
Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat het ICT-bedrijf IBM liet uitvoeren onder bijna 8200 automobilisten in twintig wereldsteden. De resultaten werden maandag bekendgemaakt.

IBM liet al sinds 2008 onderzoek doen in de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat het bedrijf nu een wereldwijd onderzoek heeft laten uitvoeren om inzicht te krijgen in het fileleed. ,,We doen eigen onderzoek om te kijken wat er speelt voor het ontwikkelen van technische middelen om verkeersproblemen op te lossen'', aldus een woordvoerder.

Slechtst

Het slechtst scoorden Beijing, Mexico City, Johannesburg en Moskou. Stockholm heeft de minste overlast en is de aangenaamste stad voor automobilisten. Bij het onderzoek kregen alle deelnemers dezelfde vragen voorgelegd. Aan de orde kwamen thema's als de duur van de reistijd, de hoogte van de brandstofprijzen, stress door autorijden en totale stilstand van het verkeer.

Reistijd

Als uitsluitend naar de reistijd gekeken wordt, scoorde Amsterdam het slechts van de zeven West-Europese steden die meededen aan het onderzoek. De Amsterdammers hebben met 31,5 minuten de langste reistijd. De gemiddelde reistijd in Londen en Stockholm is 29,6 minuten, gevolgd door Berlijn (28,3 minuten), Milaan (27,7), Parijs (27,6) Madrid (27,5).

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Dat Amsterdam zo slecht scoort, is niet verwonderlijk. Onze hoofdstad heeft een reputatie hoog te houden van foute en domme investeringen in infrastructuur.
De gemeente Amsterdam zette in op een metrosysteem, terwijl een metronetwerk pas echt rendabel en effectief is in steden met veel hoogbouw en met meer dan 2 miljoen inwoners, zoals bijbvoorbeeld Madrid of Parijs. Voor Amsterdam zou een efficiënt stadsgewestelijk spoorwegnet de oplossing geweest zijn, maar juist daar is relatief weinig in geïnvesteerd. De stad is afhankelijk van goede verbindingen met de regio,maar juist de verbindingen met Almere en Hoorn zijn ondermaats en kosten veel te veel reistijd. Ook een modern lightrail netwerk is nauwelijks ontwikkeld. Voor korte, binnenstedelijke verbindingen biedt een tramsysteem daarentegen een goede oplossing. Dat systeem heeft Amsterdam. De structuur van het Amsterdamse tramnet is uitstekend, maar er is onvoldoende geïnvesteerd in modernisering, omdat de tram te weinig prestigieus is, terwijl de tram heel goed aansluit op de binnenstedelijke vervoersbehoefte tot circa 7 kilometer.
Qua regionale treininfrastructuur is ook sprake van gebrek aan optimaliteit. Met een verdere uitbouw van de stations Zuid en Sloterdijk en eventueel een extra transferium in het IJ-gebied kun je veel frequentere treindiensten aanbieden. In Hoorn en Almere zal vervolgens flink geïnvesteerd moeten worden in aanvullend vervoer.


Advertentie