Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam arm door succes parkeerbeleid

De verhoging van de parkeertarieven in Amsterdam blijkt succesvoller dan de gemeente had gedacht. Er parkeren nu veel minder auto's in de stad dan voorheen. Dat heeft alleen één nadeel: de hoofdstad krijgt dit jaar miljoenen euro's minder parkeergeld binnen dan zij had begroot.

12 oktober 2009

Luchtkwaliteit
Een woordvoerder van de gemeente bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool. De parkeertarieven in het gebied binnen de ringweg A10 gingen per 1 januari flink omhoog. Die maatregel was onderdeel van het actieprogramma Voorrang voor een Gezonde Stad, dat de luchtkwaliteit in de stad moet verbeteren.

 

Openbaar vervoer
De gemeente ging er van uit dit jaar 136,7 miljoen euro parkeergeld op te halen. Dat wordt nu waarschijnlijk 12,6 miljoen euro lager. Dat geld was bedoeld voor andere onderdelen van Voorrang voor een Gezonde Stad, zoals het verbeteren van het openbaar vervoer.

 

Succes
Volgens de gemeentewoordvoerder vallen de inkomsten inderdaad wat tegen. 'Het programma richt zich echter niet op het binnenhalen van zoveel mogelijk parkeergeld, maar op het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefbaarheid. In dat opzicht is het natuurlijk wel een succes.'

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zomaar een gehandicapte
Tsja, daarom moet je ook EERST zorgen dat er een goed alternatief is, en dus investeren in goed openbaar vervoer.

Het zou spijtig zijn als die investering hierdoor uit blijft. De auto is nu onbetaalbaar geworden, maar bij gebrek aan alternatieven blijf ik nu maar zo veel mogelijk binnenshuis.
Oscar
Jawel, regeren is vooruit zien. Alleen voorzien dat er ook inderdaad minder geld wordt opgehaald als je auto's uit de stad weert, is kennelijk niet mogelijk. Misschien het parkeergeld nog maar eens verhogen? Of komen er dan nog minderauto's en wordt er nog minder geld opgehaald?
Dat de stad btere bereikbaar is geworden is natuurlijk niet waar. Taxi's die onderdeel zijn van de mafia, de stad op op verschillende plaatsen open ligt, station CS dat onbereikbaar is, openbaarvervoer dat lijdt onder de aanleg van NZ-lijn, metro;s die zo oud zijn dat ze regelmatig uitvallen of ontsporen, invoering van de Ov-chipkaart die het openbaarvervoor duurder hebben gemaakt, enz. enz. enz. Ik kom al een tijdje zo weinig als mogelijk is in Amsterdam, terwijl ik er vroeger heel vaak kwam ook om uit te gaan.
Morsnova / inwoner
Het is, dat ik in Amsterdam woon en alles in die stad met de fiets kan doen (en ook graag doe), want niet alleen parkeren is duur, maar ook alle invalswegen zijn continue verstopt omdat die telkens smaller worden, bij een groeiende automobiliteit toch een merkwaardige keuze, op het openbaar vervoer wordt bezuinigd waardoor de frequentie fors lager is, de metro stinkt en zit onder de graffiti zodat je daar voor je plezier niet ingaat. Dat korte lijntje is zeker de smerigste metro ter wereld. En dan ligt de stad nog continue open.

Het is jammer van de prachtige en gezellige binnenstad, want ik mijd die ook als het enigszins kan.
Hans casteleijn / als lezer
Het vervelende is dat Amsterdam op vervoersgebied sowieso de plank mis slaat. De stad biedt geen goed alternatief voor de auto. De prijs-kwaliteitverhouding van het o.v. is ronduit slecht. De metro is verloederd en onveilig, het tram- en busnetwerk vertoont onvoldoende samenhang, terwijl de reistijden veel te lang zijn. Het regionale spoorvervoer steekt erg mager af in vergelijking tot andere Europese hoofdsteden. Een groot deel van het taxivervoer is in handen van maffiose lieden, die liever hun klanten met de dood bedreigen, dan dat ze service moeten verlenen. En fietsen is vaak onveilig, terwijl goede stallingsmogelijkheden ontbreken.
Kortom, Amsterdam heeft nog een lange weg te gaan en die zal niet lopen via de bodemloze putten van de N/Z-lijn.
automobilist / parkeerdeskundige
Laat ik nu toevallig uit goed ingelichte bronnen hebben vernomen dat NIET ALLEEN de tarieven de boosdoener zijn... Stadstoezicht staat sinds een dik jaar onder nieuw management en die heeft het niet zo op aansturen op resultaten... Toen mijn vorige manager in 2008 werd vervangen zag je de produktie van het aantal bonnen naar beneden knallen.... doe daar een reorganisatie bij (de parkeercontroleurs zitten nu bij CITION) en die doen het helemaaaaaal beroerd... dus ga zo door stadstoezicht e cition
Advertentie