Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Flinke groei aantal energiecoöperaties

Het aantal lokale energiecoöperaties is het afgelopen jaar met 85 toegenomen tot 484, een groei van 20 procent. Dat meldt platform voor lokale duurzame energie HIER opgewekt op basis van de Lokale Energie Monitor 2018. Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie.

23 november 2018

Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Het afgelopen jaar nam het aantal lokale energiecoöperaties met 85 toe tot 484, een groei van 20 procent. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie, meldt platform voor lokale duurzame energie HIER opgewekt op basis van de Lokale Energie Monitor 2018.

Stroom voor 140.000 huishoudens

Er is nu 74,5 MWp aan collectief zonvermogen in productie en 159 MW aan collectieve wind, opgeteld genoeg stroom voor ruim 140.000 huishoudens. Op korte termijn staat nog minstens een verdubbeling op de planning, meldt het platform. Volgens Katrien Prins van HIER opgewekt organiseren coöperaties een al tien jaar durende landelijke bewustwordingscampagne voor de energietransitie, met als doel het zoveel mogelijk in eigen hand houden van energiebesparing, opwekking en handel, waarbij opbrengsten naar de lokale gemeenschap terugvloeien. 'Tussen alle kieren en mazen van bestaande wet- en regelgeving, gevestigde belangen en beren op de weg door, werken ondernemende burgers onverstoorbaar door aan de energietransitie.'


Zon, wind, warmte en biogas
In 2018 kwamen er 173 nieuwe zonprojecten met een vermogen van 37,4 MWp bij. aan windvermogen kwam er 40 procent bij ten opzichte van 2017. In 2019 worden nog eens 240 nieuwe projecten verwacht met een gezamenlijk vermogen van 68 MWp. Het coöperatief windvermogen nam in 2018 met 40 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Er staan nog minstens 25 projecten met 150 MW vermogen aan nieuwe wind gepland. Verder zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan. De eerste warmtecoöperaties zijn opgericht in Den Haag, Amsterdam en Wageningen. In minstens zeventien wijken is de planvorming door en met bewoners in volle gang. Daarnaast zijn de eerste twee biogasprojecten van start gegaan.

Nieuwe ideeën

Energiecoöperaties hebben ook nieuwe ideeën: coöperatief autodelen komt van de grond en er zijn voorbeelden van coöperatieve laadpalen, buurtopslag, digitale energiehandel tussen bewoners en nieuwe verdienmodellen op basis van flexibiliteitsdiensten. Coöperaties ondersteunen gemeenten bij beleidsvoering en werken samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen aan technologische innovatie en ontwikkeling van innovatieve financieringsconcepten. Verder ontwikkelen steeds meer coöperaties zich als onderneming en werken zij op allerlei manieren met elkaar samen. Nieuw dit jaar is de lancering van het keurmerk MienskipsEnergie, het eerste keurmerk voor lokale en eerlijke stroom waar de lokale gemeenschap baat bij heeft. 

De meeste energiecoöperaties zijn te vinden in Noord-Holland (77) en Gelderland (66). Dit jaar werden in Noord-Holland (15), Zuid-Holland (12) en Groningen (11) de meeste nieuwe coöperaties opgericht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie