Advertentie
financiën / Nieuws

Animatievideo VNG tegen no cure no pay-bureaus

In 2022 werd in totaal circa 20 miljoen euro betaald aan de no cure no pay bureaus. De cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend.

17 januari 2024
Woz-waarde
Shutterstock

Een animatievideo die koepelorganisatie VNG laat maken voor alle gemeenten over hoe burgers te verleiden zélf in bezwaar te gaan tegen de opgelegde Woz-waarde moet helpen commerciële no cure no pay-bureaus de wind uit de zeilen te nemen.

Financieel Teamleider

Latentis in opdracht van Provalu
Financieel Teamleider

specialist Horizontaal

JS Consultancy
specialist Horizontaal

Laagdrempelig

Begin februari komt de in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gemaakte animatiefilm uit en is dan meteen ook beschikbaar voor de gemeenten. Erin wordt laagdrempelig en beeldend verhaald hoe inwoners eenvoudig de mogelijkheid hebben om rechtstreeks contact op te nemen met de gemeente als ze vragen of bezwaren hebben over de hoogte van de waardering van hun woning. Zelf bezwaar maken is volgens de gemeentekoepel bovendien ook nog eens succesvoller.  De video kan gedownload worden op vng.nl, er komt ook een link naar deze video op het YouTubekanaal van de VNG.

Release

De release van de video is niet toevallig in februari: de nieuwe Woz-beschikkingen vallen traditiegetrouw in die maand op de deurmat. De animatiefilm is met name gemaakt vanwege de stijgende kosten en werkdruk door WOZ-bezwaarprocedures die gevoerd worden door commerciële bezwaarbureaus. De zogeheten ‘no cure no pay bureaus’ claimen volgens de VNG gratis bezwaar te maken, maar als het bezwaar succesvol is moet de gemeente minimaal een proceskostenvergoeding betalen. ‘Als gevolg hiervan vloeit veel gemeenschapsgeld naar de kas van die bureaus’, aldus de VNG.

Tientallen miljoenen

Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat het totaal aantal bezwaren voor woningen tussen 2020 en 2023 gestegen van 242.000 naar 595.000. Het aantal door bureaus ingediende bezwaren groeide in dezelfde periode van 99.000 naar 265.000. In 2022 werd in totaal circa 20 miljoen euro betaald aan de no cure no pay bureaus. De cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend, maar gezien de grote stijging van het aantal bezwaren verwacht de VNG dat de uitbetaalde vergoedingen en de uitvoeringskosten aanzienlijk zijn gestegen.

Lagere vergoedingen

Mogelijk dat een wetswijziging die eind 2023 tot stand kwam het financiële leed voor de gemeenten op termijn enigszins verzacht. Door die wetswijziging gaan de vergoedingen voor proceskosten en immateriële schade bij bezwaren tegen de Woz-beschikking en aanslag onroerendezaakbelasting namelijk omlaag. De proceskostenvergoeding voor professionele rechtsbijstand wordt 25 procent van de huidige vergoeding als de burger of het bedrijf gelijk krijgt en de Woz-waarde dus omlaag gaat. Als in beroep om andere redenen een vergoeding wordt toegekend, is de vergoeding voor professionele rechtsbijstand 10 procent van de huidige vergoeding.

Op eigen rekening

Als de gemeente niet binnen een redelijke termijn uitspraak doet, is de vergoeding voor immateriële schade ook lager. Die vergoeding is dan niet 500 euro, maar 50 euro voor elk half jaar dat het proces langer duurt dan die termijn. Verder krijgen inwoners die met professionele rechtsbijstand succesvol bezwaar maken tegen Woz-beschikkingen hun vergoeding vanaf 1 januari 2024 rechtstreeks op hun eigen rekening uitbetaald en niet langer direct aan de bureaus.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het verdienmodel nc-np is gebaseerd op een ontvankelijk bezwaar, m.a.w. een incorrecte aanslag WOZ; niets mee mis dus. Gemeentes kunnen dus 20 miljoen uitsparen door beter de WOZ taxaties in te schatten, dan vervalt automatisch het verdienmodel van de nc-np bureautjes. Maar dat snapt de VNG dus niet.
Hielco Wiersma
Weggegooid geld. De VNG/Gemeenten kunnen beter een video maken over het verbeteren van hun aanslagen en niet alleen maar blind te varen op taxaties die worden verkregen via toepassing van alchoritmen. Je kunt nou eenmaal niet alle woningen taxeren door het toepassen van een eenheidsworst (binnen- en buitenonderonderhoud, milieu en ligging spelen ook een rol).
Snappen ze het nou nog niet of willen ze het (liever) niet weten waar de schoen wringt?
Nog beter: dit hele systeem te wijzigen in een bedrag per inwoner voor publieke diensten. Dan worden huurders tenminste ook belast voor het gebruik van publieke diensten en wordt een einde gemaakt aan indirecte subsidieëring. Een dergelijk systeem is bovendien gemakkelijk en efficiënt te gebruiken. Voor bedrijven kan een andere methode worden verzonnen (via omzet en/of aantal personeelsleden). Desgewenst kan de Rijksoverheid/Belastingen gebruik maken van noodzakelijke informatie via het Kadaster.
Advertentie