Advertentie
financiën / Nieuws

BNG komt met financieringsplan lantaarnpalen

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft een financieringsplan waarmee gemeenten niet zuinige verlichting kan vervangen door energiebesparende verlichting.

03 april 2012

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft een nieuw financieringsplan uitgewerkt waarmee gemeenten versneld de niet zuinige openbare verlichting kan vervangen door energiebesparende lichtbronnen. De bank is met een aantal gemeentebesturen in gesprek over een pilot hiertoe.

Zuiniger
Veel gemeenten in ons land willen graag hun lantaarnpalen uitrusten met zuiniger led-verlichting of met systemen die alleen branden als er bijvoorbeeld een fietser, wandelaar  of auto langskomt. Maar de investeringen zijn hiervoor hoog en niet in de boeken gereserveerd, zo stelt BNG-medewerker Pieter Oppermann.

Afschrijving
Als een lamp stuk is wordt hij normaal gesproken vervangen door de netwerkbeheerder. De afschrijving vind je niet terug in de boeken. Als gemeenten de lampen willen vervangen door led verlichting, moeten ze daar dus apart geld voor opzij zetten. Als het daar in deze tijden van bezuinigingen al van komt, dan praat je volgens Oppermann hooguit over een jaarlijkse vervanging van een relatief klein aantal palen. ‘Er zal nooit genoeg geld beschikbaar zijn om een groot deel van het totale areaal te vervangen’.

Voordelen onbenut
En toch geven gemeenten hier de voorkeur aan. Zuiniger lampen betekent immers niet alleen minder stroomkosten, maar ook een flinke impuls voor het gemeentelijk klimaatbeleid. Hoe langer je wacht met vervangen, hoe langer deze voordelen niet worden benut.

Bv oprichten
Op verzoek van de Taskforce Duurzame Verlichting dokterde BNG een financieringsoplossing uit om de investeringen naar voren te kunnen halen. Grootste probleem was volgens Oppermann dat gemeenten niet eindeloos geld kunnen lenen voor dit soort vervangingen. Oplossing is dat een aantal marktpartijen een bv opricht die deze lening wel kan afsluiten. Dit bedrijf voert onderhoud en beheer tegen een marktconform tarief uit. Ook de rente en aflossingskosten komen bij de gemeenten terecht, maar die kunnen – als er goed is gerekend - worden weggestreept tegen de besparing op energiekosten. Daarmee haal je de voordelen naar voren, terwijl de kosten neutraal zijn.

Pilot
Volgens BNG staan de marktpartijen bij wijze van spreken te dringen om deel te nemen, maar moeten de gemeenten nog even wennen aan deze andere manier van denken. Het is uitermate belangrijk dat het voor alle betrokken partijen duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de risico’s zullen worden verdeeld. Zonder namen te willen noemen, zegt Opperman blij te zijn dat er inmiddels serieus gepraat wordt met ‘een middelgrote gemeente’ die een pilot wil opzetten. ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’, zo hoopt hij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie