of 62812 LinkedIn

Zorgelijke financiële situatie Zuid-Hollandse gemeenten

Een op de vier gemeenten in Zuid-Holland heeft een zorgelijke financiële reservepositie, blijkt uit voorlopige resultaten van adviesbureau Berenschot. Gemeenten kunnen reserves gebruiken om tegenvallers op te vangen. De provincie laat Berenschot onderzoek doen om te kijken wat de coronacrisis betekent voor de financiële vrijheid van gemeenten

Een op de vier gemeenten in Zuid-Holland heeft een zorgelijke financiële reservepositie, blijkt uit voorlopige resultaten van adviesbureau Berenschot. Gemeenten kunnen reserves gebruiken om tegenvallers op te vangen. De provincie laat Berenschot onderzoek doen om te kijken wat de coronacrisis betekent voor de financiële vrijheid van gemeenten.

Moeilijk

‘Berenschot verwacht dat bij ongewijzigd beleid de financiële situatie de komende jaren nog verder verslechtert’, schrijft de provincie. Zoals alle provincies houdt Zuid-Holland toezicht houdt op de financiën van haar gemeenten. Gemeenten hadden het al moeilijk, maar wisten hun begrotingen met moeite nog op orde te krijgen. De coronacrisis zorgt er nu dus voor dat de positie rap verslechtert.

 

Kosten

Het onderzoek heeft als doel om uit te zoeken welke ruimte overheden nog hebben om zelf plannen te maken en hoeveel geld zij hieraan kunnen spenderen. Vooral de overheveling van de jeugdzorg en huishoudelijke hulp (Wmo) zorgen met oplopende kosten voor een inperking van de financiële vrijheid.

 

Toezicht

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat veel gemeenten met dezelfde problemen kampten – Zuid-Holland maakte bekend dat drie gemeenten in 2020 onder verscherpt toezicht zouden komen te staan -  maar veel gemeenten kregen hun begroting wel sluitend. Er bestonden bij de provincies echter twijfels over hoe realistisch die cijfers waren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners