Advertentie
financiën / Nieuws

Voorlopig geen effect coronacrisis op WOZ-waarden

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) in 2020 en 2021 zal waarschijnlijk geen effect ondervinden van de coronacrisis, laat de Waarderingskamer weten. Gemeenten kunnen dus al een eerste inschatting geven van hoe de WOZ-waarden zich zullen ontwikkelen.

26 april 2020
Corona-huizenmarkt-shutterstock-1708498078.jpg

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) in 2020 en 2021 zal waarschijnlijk geen effect ondervinden van de coronacrisis, laat de Waarderingskamer weten. Gemeenten kunnen dus al een eerste inschatting geven van hoe de WOZ-waarden zich zullen ontwikkelen.

Geen effect

De peildatum bij het bepalen van de WOZ-waarden voor 2020 is 1 januari 2019 en voor 2021 is dat 1 januari 2020. Op beide data had de coronacrisis in Nederland nog geen noemenswaardig effect. ‘Zuiver naar die waardepeildatum gekeken, is er dit jaar en volgend jaar nog niet echt een effect op de waarden zichtbaar’, zegt Ruud Kathmann, lid van het managementteam van de Waarderingskamer. Ook bij de behandeling van bezwaren hoeft er nog geen rekening mee gehouden te worden.

Woningtekort

Is dat niet vreemd, dat zo’n immense gebeurtenis tot 2022 niet meegenomen wordt in de WOZ-waarden? ‘We weten dat het nodige gebeurt’, antwoordt Kathmann, ‘maar we zien nog niet dat woningen voor een lager bedrag verkocht worden of dat beleggers massaal hun commercieel vastgoed verkopen. En het woningtekort loopt alleen maar op omdat er te weinig gebouwd wordt.’

Gevoelswaarde

‘Het is natuurlijk lastig als de markt daalt en de WOZ-waarde hoger ligt dan de gevoelswaarde. Het is een voordeel als die stijgt. Maar het is pas echt vervelend als voor de ene woning de waarde wel stijgt en de andere niet. Onze verwachting is dat dat niet zal gebeuren. We ervaren het effect allemaal. Weliswaar is de WOZ-waarde dan misschien hoger dan de actuele prijs, maar dat geldt ook voor de buurman.

Reactie markt

Het geeft volgens Kathmann veel meer zekerheid. ‘We kijken ietsje verder terug, dus we weten precies hoe de markt erop gereageerd heeft. Je kunt zeggen dat de crisis gelijk verwerkt moet worden in de WOZ-waarden, maar we weten nog steeds niet hoe groot het effect zal zijn.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ggroen
Natuurlijk is het makkelijk gaten te schieten in de manier waarop de Woz waarde tot stand komt, maar ga dan eens een weekend met je vrienden zitten bomen om een alternatief systeem te bedenken en leg dit aan een breder publiek voor. Een systeem moet ervoor zorgen dat op een systematische manier gewaardeerd wordt. Het systeem moet uit componenten bestaan die relevant zijn, die makkelijk en tegen lage kosten meetbaar zijn. M.b.t. makkelijk, dat betekent dus niet dat je een systeem moet hebben waarbij je elk jaar elke huiseigenaar aan huis moet gaan bezoeken om te kijken of hij niet toevallig een nieuw keukenblok geplaatst heeft of die vocht doorslaande muur heeft laten behandelen. Welke huiseigenaar maakt zijn agenda daarvoor vrij? en wat denkt u van de kosten van zo'n aanpak? Kosten die weer gefinancierd moeten worden uit (hogere) belasting op de woning. Dus, draag bij met werkbare suggesties voor verbetering en niet alleen klagen.
Jan
De waardegrondslag voor de WOZ is te grillig en dus ongeschikt. Dit zal weer talloze bezwaarschriften opleveren met de daaraan verbonden kosten. Stap toch (via wetswijziging) over op de oppervlaktegrondslag!
H. Wiersma / gepens.
Inderdaad de waarde grondslag voor de WOZ is totaal ongeschikt. Gemeenten (vooral in de steden) behandelen hele straten en wijken als een soort eenheidsworst, terwijl gedateerd onderhoud (extern en intern) bij de taxatie helemaal geen rol speelt. Er zit veel te veel subjectiviteit in het systeem.
Advertentie