of 62812 LinkedIn

Vijfheerenlanden zoekt hulp na ‘mokerslag’

Is minister Ollongren van BZK bereid om, met de provincie Utrecht, de gemeente Vijfheerenlanden en inwoners te ondersteunen bij de gevolgen van de uitspraak in de zaak-Niemans die de gemeente 90 miljoen gaat kosten en als een ‘mokerslag’ is binnengekomen. Dat vraagt GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok aan de minister.

Is minister Ollongren van BZK bereid om, met de provincie Utrecht, de gemeente Vijfheerenlanden en inwoners te ondersteunen bij de gevolgen van de uitspraak in de zaak-Niemans die de gemeente 90 miljoen gaat kosten en als een ‘mokerslag’ is binnengekomen. Dat vraagt GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok aan de minister.

Hulpvraag
‘Deze uitspraak heeft een maatschappelijke impact die onverantwoord is. We zullen met de provincie en het ministerie van BZK in gesprek gaan om te kijken of zij onze gemeente kunnen helpen’, zei Sjors
Fröhlich, burgemeester van Vijfheerenlanden in een reactie op de uitspraak die hij een ‘mokerslag’ noemde.

Voorziening van 40 miljoen
Het bedrag is aanzienlijk hoger dan de voorziening van ruim 40 miljoen euro die in de jaarrekening van de gemeente Vijfheerenlanden is opgenomen. Het college is geschokt door de uitspraak die ook ‘evident’ gevolgen heeft voor de gemeentelijke financiën. De gemeente laat weten dat advocaten de uitspraak goed zullen bestuderen om te kijken wat er nog mogelijk is. Het college wil volgende week met de gemeenteraad in gesprek, waarbij de advocaat de juridische achtergrond van de uitspraak zal toelichten en eventuele vervolgstappen zal benoemen.

PVV wil dat provincie niet helpt
De vraag is of een (digitale) bijeenkomst van de gemeenteraad tijdens deze lockdown en vlak voor het kerstreces op korte termijn valt te organiseren. Raadsleden reageren verrast en teleurgesteld in het AD. De gevolgen van de uitspraak voor de inwoners is ‘zuur’ is de teneur en hulp vragen bij het rijk en de provincie wordt als ‘onvermijdelijk’ gezien. De provincie wil niet op de zaken vooruitlopen. Er zijn wel al schriftelijke vragen gesteld door de PVV die vindt dat de provincie niet moet bijdragen.

Schikkingsvoorstel afgewezen
De advocaat van Niemans laat in het AD weten dat de gemeente Vianen een schikkingsvoorstel van 53 miljoen in 2017 niet heeft aanvaard. ‘Dan was ze bijna de helft goedkoper uit geweest.’ Destijds zou de gemeente niet verder hebben willen gaan dan 10 miljoen euro en was de renteberekening het twistpunt. In de uitspraak moet de gemeente Vijfheerenlanden 28 miljoen betalen, maar loopt dat bedrag vanwege die rente op tot 80 miljoen en komen er nog 10 miljoen aan advocaatkosten bij.

Kamervragen
Woensdag heeft GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok meteen vragen gesteld over de uitspraak aan minister Ollongren. Ze wil weten wat de praktische gevolgen voor de gemeente Vijfheerenlanden als die niet in cassatie gaat of de uitspraak in cassatie in stand zal blijven en definitief wordt. De vraag is of de gemeente het bedrag dan op korte termijn uit de eigen middelen moet betalen en bijvoorbeeld fors moet gaan bezuinigen op de voorzieningen voor inwoners.

Maatschappelijk onverantwoord
Verder vraagt Özütok of de minister het met haar eens is dat het maatschappelijk onverantwoord is dat de inwoners van de huidige gemeente Vijfheerenlanden grote gevolgen ondervinden van een schadevergoeding die betaald dient te worden voor een gebeurtenis van meer dan 40 jaar geleden bij een van de rechtsvoorgangers van de huidige gemeente. Ze doet een verzoek aan de minister om, ‘zeker nu veel gemeenten al kampen met financiële tekorten’, samen met de provincie Utrecht, de gemeente Vijfheerenlanden en haar inwoners te ondersteunen bij de gevolgen van deze uitspraak.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door E.Pleijsier (Directeur) op
... en dus de inwoners van gemeente Vijfherenlanden die toen nog niet eens leefden er maar voorlaten opdraaien?
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Met Westerhof volledig eens. Wie zich misdraagt die draait daar zelf voor op. De gemeente kan in ieder geval de betrokken bestuurders en ambtenaren aansprakelijk stellen. Laat die maar meebetalen.

Doet mij denken aan de veroordeling van de gemeente Den Bosch wegens: 'Opzettelijke onrechtmatige daad', jegens een projectontwikkelaar. Onrechtmatig is al kwaadaardig, maar ook nog eens opzettelijk dat is kwaadaardigheid in het kwadraat.
In Den Bosch had de wethouder ruzie met de ontwikkelaar. Hoe zit dat in Vianen?
Door Ambtenaar op
Ondanks dat ik uit dezelfde ruif eet, ben ik het volledig eens met Westerhof. Imcompetente wethouders/bestuurders (niet allemaal, maar zeker ook deze periode weer voor de nieuwkomers), die lekker geld uitgeven aan onbenullige projecten! Tonnen worden er over de balk gesmeten met een duurzaamheids waardebon welke ik in kan wisselen voor een tochtstrip of schakelaar.!?! Het is zo makkelijk om geld uit te geven van een ander! Foei! Om het dan elders te claimen en goed dat de provincie toezicht gaat houden, dan worden er niet meer van die onzinnige projecten gedaan.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Vijfheerenlanden - of eigenlijk Vianen - speelt de vermoorde onschuld.

Allereerst door te doen alsof men zélf slachtoffer is en de burger de dupe dreigt te worden.
En in de tweede plaats door te suggereren dat men failliet dreigt te gaan.

Men heeft in het verleden al € 40 mln. (!!!) gereserveerd voor dit geval.
Daarnaast heeft men recentelijk € 80 mln. verdiend met de verkoop van Eneco-aandelen. Dat geld wilde men gaan besteden aan allerlei leuke projectjes.

Op de schadevergoeding van € 90 mln komt men dus in feite niets tekort. Men moet een deel van het Eneco-geld alleen wat anders gaan besteden. Feitelijk zou men blij moeten zijn met die Eneco-inkomsten waarmee ze nu hun miskleun probleemloos kunnen betalen.

Maar men probeert het geval nu zó in te kleuren ('framen') dat ze zielig lijken, zodat anderen gaan meebetalen en 'de inwoners niet de dupe worden'.
Lees https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2120351/vijfhee … en https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2112556/gepensi …
Koot & Bie ten voeten uit.

Bestuurlijk mismanagement, bestuurlijke arrogantie, nalatigheid, afschuiven en duikgedrag.
De rechter heeft gesproken, en nóg wil men er niet aan.
Over 'iets dat 40 jaar geleden is gebeurd'? Nee, 'iets dat Vianen 40 jaar bewust heeft gedaan en láten gebeuren'.
Door Hans op
@ Richard. Klopt, maar dan worden die gemeente in ieder geval de duimschroeven hard aangedraaid en terecht.
Door Richard (ambtenaar) op
Ik vind artikel 12 absoluut geen oplossing; dan draaien andere gemeenten op voor het wanbeleid van de gemeente Vianen.
Door Lezer (Niks) op
Knap, om een lang artikel te schrijven over de uitkomst van een rechtszaak, zonder zelfs maar één zinnetje over de inhoud. Waar ging die zaak over? Moeten we raden?
Door Adriaan Zwaag op
Als iemand zich nog afvraagt waarom de provincie zo graag af wilde van de voormalige gemeente Vianen, dan hebben ze hier het antwoord. Want deze claim hangt al 45 jaar boven het hoofd van Vianen (thans gemeente Vijfheerenlanden). Op het provinciehuis in Utrecht (figuurlijk dan, want alle ambtenaren zitten thuis) trekken ze zich nu van spijt de haren uit het hoofd!
Door Hans op
Dat zou toch wel de zotheid gekroond zijn als deze gemeente geholpen wordt door Rijk of provincie. Eerst de boel bewust traineren en dan 45 jaar procederen. Dat het een rechtsvoorganger betreft doet daar niets aan af. Bovendien is er al een oplossing, namelijk artikel 12 FVW.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners