Advertentie
financiën / Nieuws

Succesvolle afvalscheiding strop voor Brabantse gemeenten

Als afvalverwerkingsbedrijf Attero wordt verkocht, lopen Brabantse gemeenten het risico fors te moeten betalen voor het succes van hun afvalscheiding.

21 februari 2014

De provincie Noord-Brabant is niet van plan gemeenten te compenseren voor miljoenenboetes die dreigen omdat ze te weinig afval leveren aan verwerkingsbedrijf Attero. VVD-gedeputeerde Bert Pauli schrijft dat in zijn voorstel aan Provinciale Staten om Attero te verkopen.

Leveringscontract
Brabantse gemeenten dreigen te worden gestraft omdat er te veel afval wordt gescheiden. De gemeenten kunnen sinds 2 jaar niet meer voldoen aan het leveringscontract met Attero. Tot dusver heeft Attero geen boetes opgelegd maar de gemeenten vrezen dat investeerder Waterland die het bedrijf koopt wel geld gaat eisen.

Boete tot 30 miljoen
De totale boete kan volgens schattingen oplopen 30 miljoen euro. ,,Inwoners van Brabantse dorpen en steden dreigen nu de dupe te worden van hun goede milieubewuste gedrag'', zeggen de gemeenten. ,,Waarom wordt de bal bij ons neergelegd? De provincie had kunnen onderhandelen met de koper. Ik kan dit niet uitleggen aan onze inwoners. Ik ga die boete ook niet zomaar betalen. Kom nou'', reageerde de boze Osse PvdA-wethouder Hendrik Hoeksema vrijdag.

Compenseren

Attero (voorheen Essent Milieu) is nu nog eigendom van provincies en gemeenten. De provincie Noord-Brabant is de grootste aandeelhouder. Verkoop levert de provincie 50 miljoen euro op. De gemeenten stelden voor om een deel van de verkoopopbrengst te gebruiken om de dreigende boetes te compenseren.

Tussen gemeenten en Attero
Pauli zegt dat naleving van de contracten iets is tussen Attero en de gemeenten. Bovendien levert de verkoop de gemeenten ook geld op en wilden de gemeenten eerder niet meewerken aan een langer contract in ruil voor een lagere boete.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron / Adviseur
Weer zo'n bewijs van niet goed doordachte actie met inzicht in de consequenties van beleid. Ambtenaren bedenken wat, politiek denkt daarmee goed te scoren, (verlaging afvalstoffenheffing voor de burger) en achteraf krijgt dezelfde burger alsnog de rekening gepresenteerd in de vorm van verlaging serviceniveau of verhoging lokale belastingen. En dat wederom omdat er door alle partijen, (gemeente en provincie) niet goed over nagedacht is. Jammer.
H. Vérité / adviseur
Kortom, ziehier weer de perverse werking van de vermarkting van overheidstaken.
gerrie
Welke kluns zet een handtekening onder zo'n contract. Zie hier de afvalmaffia. En de overheid maar propaganda praatjes hebben om beter je afval te scheiden. Het loont om afval uit het buitenland hier te verbranden. Laat staan hoeveel winst er wordt gemaakt op afval uit eigen land. Milieubobo's ga alsjeblieft wat anders doen.
Petra
Ik lees nergens hoe oud dit contract is, wellicht is het al bijna 15 jaar oud. Destijds was een leveringsplicht heel normaal, net zoals een boete als er teveel werd gebracht........
Roffa
De bestuurlijke waanzin voortreffelijk in beeld gebracht.

Maar uiteindelijk is het natuurlijk de schuld van de burger.

Had die maar niet zo braaf afval moeten scheiden.

Zo is het toch, Annemarie Jorritsma, bazin van VNG ?

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/de …
Roffa
Laten we die VVD-gedeputeerde Pauli ook maar direct bij het grofvuil te zetten.
Advertentie