Advertentie
financiën / Nieuws

Rijkssubsidie leidt tot mega-winsten voor windcowboys

Investeerders in windparken behalen dankzij rijkssubsidies een ‘extreem hoog’ jaarlijks rendement van gemiddeld 47 procent. Van de 880 miljoen tot 1,3 miljard euro die jaarlijks aan subsidie wordt gegeven, verdwijnt nu 570 miljoen als overwinst in de zakken van investeerders.

21 december 2021
windmolenpark.jpg

Investeerders in windparken behalen dankzij rijkssubsidies een ‘extreem hoog’ jaarlijks rendement van gemiddeld 47 procent. Van de 880 miljoen tot 1,3 miljard euro die jaarlijks aan subsidie wordt gegeven, verdwijnt nu 570 miljoen als overwinst in de zakken van investeerders.

Vier keer zo veel

Dat blijkt uit een analyse van Machiel Mulder en Daan Hulshof, respectievelijk hoogleraar en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, die is gepubliceerd in ESB. Het rijk ging in 2020 uit van een norm van 12 procent voor het rendement op gesubsidieerde windparken. In de praktijk is dat rendement gemiddeld dus het viervoudige.  

Achterhaald
Volgens de onderzoekers hanteert het rijk bij de subsidieverstrekking een achterhaalde manier om de hoeveelheid wind op de investeringslocatie te berekenen. Nu wordt nog uitgegaan van de geschatte wind op honderd meter hoogte (hoe minder het op de projectlocatie naar verwachting waait, des te meer subsidie de investeerder tegemoet kan zien). In de praktijk is 63 procent van de turbines inmiddels al 150 meter of hoger. De wind neemt met de hoogte sterk toe: hoe hoger je komt, hoe harder het waait.

Nauwkeuriger
‘Het lijkt erop dat er veel ruimte is om met dezelfde uitgaven meer projecten te realiseren’, schrijven de onderzoekers. Ze raden aan om een ‘project-specifiek subsidiebedrag’ aan te bieden op basis van ‘project-specifieke draaiuren’. De SDE Windviewer geeft volgens hen een veel nauwkeuriger indicatie van de windsnelheden op de investeringslocatie dan de wijze van berekenen die het rijk nu hanteert.

Prikkel
Wel voorzien ze dat daardoor mogelijk de prikkel voor investeerders vermindert om te zoeken naar projecten met zo veel mogelijk draaiuren. En dat daardoor de energietransitie mogelijk vertraging oploopt. ’Hiermee kan echter om worden gegaan, bijvoorbeeld door het subsidiebudget gefaseerd aan te bieden of door een iets hoger rendement op eigen vermogen toe te staan naarmate de draaiuren toe­nemen.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Grappig dat lobbyisten als eersten reageren:

Door Rik Harmsen (Branchespecialist) op 21 december 2021 13:06
Rik Harmsen
Theoretische uitkomsten zonder wederhoor overnemen. Tsja...



Dus hier onze reactie: https://www.nwea.nl/rendement-bij-de-ontwikkelin …
Henk
er gaan bakken voor met subsidies naar de windmolen ontwikkelaars. Grote investeerders als abn en shell zijn hier ook bij betrokken. en dit alles onder de vlag van duurzaamheid.

Hoeveel windmolens moeten er bij komen om alleen al het data center van Facebook in de polder (Zeewolde) van stroom te voorzien. Daar wil niet aan mee betalen.
Is wel zo
En water is nat.
Hans / afdelingsmanager
Ik kan dit niet onder woorden brengen: voor miljoenen mensen het landschap grondig verpesten, miljoenen vogels en vissen over de kling jagen en mega-winsten op strijken. En dat allemaal onder het mom van een beter milieu; ik kan er niet bij!
Herman Nijskens
Ik heb zelf zonnepanelen, op dit moment zijn de stroomprijzen zo hoog dat de SDE in de staatskas blijft.

De marktprijs gaat van de beschikte SDE subsidie af.

Vorig jaar was het op sommige uren andersom, de stroomprijs was af en toe negatief. Maar de SDE werd daar niet op aangepast. Uitzetten is niet te doen. Of zoals Wiebes de kamer antwoordde, bekijk het over de hele periode van 15 jaar.
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Het volgende voorbeeld in een oneindige rij van onnozel beleid en opportunistische politieke beslissingen zonder enig realiteitsbesef. En het vertrouwen in de overheid neemt alsmaar af. Hoe zou dat toch komen?
DikTrom / Raamambtenaar
Wat hier gebeurd is representatief en feitelijk ronduit crimineel. Om gewoonweg van te walgen. En als 1 van de 1.000.000 NLérs die onder de armoedegrens leven een broodje stelen gaan zij de bak in. Dystopisch!!
H. Wiersma / gepens.
Dit is gemakkelijk te ondervangen door bij de subsidietoekenning een voorwaarde op te nemen dat overwinsten kunnen worden teruggevorderd. Overigens heb ik begrepen dat via -een tussenorganisatie- overwinsten ook al zouden worden gebruikt voor minder rendabele projecten. Wel de moeite waard dat de Rijksoverheid hier eens dieper induikt en indien nodig aanvullende maatregelen neemt.
H. Wiersma / gepens.
@Hans Zijdeglans.

Dus..........kernenergie en waterstof? Maar daar zijn we wel weer 10-20 jaar te laat mee.
Bert Walsma / raadslid gemeente SWF
Dit was allemaal wel voorspelbaar en ook het feit dat wij het met wind- en zonne-energie nimmer zullen redden. Eenvoudige rekensommen bevestigen dat ook. Als gemeentelijk raadslid hebben wij geen invloed op plaatsing van grote windparken. Wel op zonneparken maar daar heeft de provincie weer een flinke vinger in de pap. U begrijpt echter wel wie uiteindelijk het (financiële) kind van de rekening is!
H. Hinderink / jurist
Hoe ziet de situatie eruit tegen de tijd dat de technische/economische levensduur van windparken gaat verstrijken en alternatieve krachtige energiebronnen een grotere vaart nemen? Zijn er goede/voldoende waarborgen dat in de tussentijd het nodige geld wordt gereserveerd om t.z.t. ontmanteling of vervangingsinvesteringen te bekostigen en wie is daarvoor primair verantwoordelijk?
Big Spender / netto betaler
Heerlijk om dit voor normale mensen voorspelbare resultaat te lezen.

Voor de volle 100% vvd-beleid met wiebessen die als leit motiv slechts hebben om rijker superrijk te maken en de armen...... Wat armen, och arme dat interesseert ons geen moer.
Henk Donkers / medewerker
En de VVD maar volhouden dat "de markt" alle problemen zal oplossen. "Laat de markt zijn werk doen. Dan wordt alles goedkoper en de kwaliteit wordt beter" aldus de liberale VVD'ers. We zien het in de jeugdzorg, op de woningmarkt en u dus ook in de energiemarkt.

Laten we nu allemaal eens duimen dat er minder mensen op de VVD gaan stemmen en dat er meer ruimte komt voor sturing vanuit een sterke overheid.
sivert dieters / belangstellende
en dan te bedenken dat Windpark N33 er mede kwam dankzij inzet van GL-gedeputeerde mw. Homan die inmiddles vluchtte naar Zwitserland om te lobbyen vooor waterstof (en dhr. Moorlag van PVDA en dhr. Paas van CDA IK walg van dit land van RUTTE
Lever de markt
er gaan bakken voor met subsidies naar de windmolen ontwikkelaars. Grote investeerders als abn en shell zijn hier ook bij betrokken. en dit alles onder de vlag van duurzaamheid.

Hoeveel windmolens moeten er bij komen om alleen al het data center van Facebook in de polder (Zeewolde) van stroom te voorzien. Daar wil niet aan mee betalen.
Big Spender / netto betaler
Ik geniet van dit land dat zo gaaf is dat het overleven kan ondanks de sabotage van Wiebes c.s.. En dan én gewoon op engerd Rutte blijft stemmen én moppert over het gegraai van z'n vvd-companen.

Heerlijk om tegelijk te lezen dat ze in Denemarken zulke politici gewoon voor de rechtbank brengen en wegsaneren. Achter de bel of met een digitale halsband om thuis te blijven. Of IJsland waar ze gewoon de petoet in draaien. Keurig via de reguliere rechtspraak i.p.v. enge tribunalen van boreale uilen.
Advertentie