of 59821 LinkedIn

Pensioenen ABP niet omhoog, premie wel

Ambtenarenfonds ABP kan de pensioenen in 2019 niet laten meegroeien met de inflatie, oftewel de gemiddelde prijsontwikkeling. De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend. De pensioenpremie voor deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland gaat wel verder omhoog.
20 reacties

Ambtenarenfonds ABP kan de pensioenen in 2019 niet laten meegroeien met de inflatie, oftewel de gemiddelde prijsontwikkeling. De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend. De pensioenpremie voor deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland gaat wel verder omhoog.

Niet meer uit te leggen

Het besluit van het ABP-bestuur komt niet onverwacht. Het fonds waarschuwt al langer dat de pensioenen komende jaren waarschijnlijk niet omhoog kunnen. Deze week nog uitte voorzitter Corien Wortmann-Kool daarom haar ongenoegen over het mislukken van het Haagse overleg over een nieuw pensioenstelsel. 'Want wij kunnen niet meer uitleggen aan onze deelnemers dat de pensioenen nog jaren op de nullijn blijven staan en misschien nog wel verlaagd moeten worden', verklaarde de pensioenfondsbaas.

 

In lijn met prognoses

De pensioenpremie stijgt in lijn met eerdere prognoses naar 24,9 procent, van 22,9 procent dit jaar. Werkgevers nemen verreweg het grootste deel van de premie voor hun rekening. Voor een werknemer die met een maandinkomen van 3500 euro bruto pensioen opbouwt bij ABP, betekent de verandering dat hij in 2019 ongeveer 11 euro netto per maand meer kwijt is. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door harryvanhaaren (Pensioen) op
Raar wel de pensioenen niet verhogen maar wel milioenen dom inversteren
Door Hans (afdelingsmanager) op
@ Jonge ambtenaar uit IJmuiden: dit is nu precies wat de regeringspartijen u willen laten geloven: een generatieconflict. Zo wordt het gespeeld, maar dat is er absoluut niet aan de hand!
Door Henk op
De rekenmethode is bizar. Het geld klotst tegen de plinten bij het abp
Door Frits vab paffels op
Inderdaad tijd voor aktie. Oproep om mee te doen aan de gele hesjes. Bent u klaar met Rutte, VVD, pensioen verlaging, verhoging btw, brandstof ozb, etc. TREK OOK EEN GEEL HESJE AAN.
Door Geel hesje op
De gele hesjes aan en de straat op. Ik ben er helemaal klaar mee.
Door Davy (Rijksambtenaar) op
Een opsomming over hoe ons pensioen (waarvoor we zelf hebben gespaard) in de afgelopen decennia uitgekleed:
De miljardengreep in de pensioenpotten door diverse ministers van financiën (er zat genoeg geld in vonden ze)
Van 40 naar 42 dienstjaren;
AOW-leeftijd koppelen aan pensioen;
Van eindloon maar middelloon;
Indexeringsplicht loslaten (zou zo'n vaart niet lopen, nu worden de pensioenen al jaren niet geïndexeerd);
Premievrijstelling sociale volksverzekeringen elke jaar met 2 laten vervallen (dit is trouwens een echte sluipmoordenaar die onze nettopensioenen ernstig zal verlagen);
En wat er aan zit te komen is dat we zelf blijven meebetalen aan de pensioenen ook als we zelf al met pensioen zijn (dus nog meer netto achteruitgang).

Als een gewoon bedrijf dit zou doen dan zou er sprake zijn van onrechtmatige daad en mogelijk een strafbare vorm van oplichting. Maar dit kan allemaal wel met pensioenen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Inderdaad -zoals ook al eerder in andere rubrieken door mij aangegeven- AOW (omslagstelsel) en aanvullend pensioen (kapitaalstelsel) hebben qua financiering niets met elkaar te maken en moet je scheiden in de onderhandelingen. AOW wordt 100% betaald via het Rijk (belastinggeld) en pensioen komt uit onze eigen pensioenpotten (=uitgesteld loon).
Uit de pensioenpotten -die vooral zijn gevuld door de generatie van na 1945- is al veel te veel geld 'gestolen' door bedrijven (investeringen) en de Overheid (o.a. eenmalige greep, maar ook via loonpolitiek door premieverlagingen).

Uit de pens
Door Robert (geen pensioendeskundige, net als de rest) op
@Bert De AOW-stijging is door het kabinet Rutte 2 opgelegd, niet door de werknemers en deze treft ook mensen die helemaal geen aanvullend pensioen opbouwen bij de fondsen zoals zzp-ers en ondernemers. Had u die groeiende groep belastinggekorten al in beeld want dat is namelijk wel waar we concessies voor zouden moeten doen? De overheid heeft een probleem met de betaalbaarheid van het omslagstelsel AOW en dat is een volledig ander systeem dan de kapitaalgedekte pensioenpot en dat is dus ook een heel andere verantwoordelijkheid.

Ik vertrouw op de kennis van onze onderhandelaars en ben niet bereid om d.m.v. Koolmees zijn 'persoonlijke potjes' ons spaargeld te verpatsen aan private beleggers met torenhoge marges en tegenvallende rendementen. Het feit dat de regering het pensioenstelsel onder druk heeft willen zetten met een onevenredig rekenrentesysteem per 2006 (Donner), waardoor onwerkelijke dekkingsgraden indexatie tegenhouden, geeft mij geen vertrouwen in een betrouwbare overheid op dit gebied.

Laat de regering haar AOW-probleem oplossen en met haar handen afblijven van het meest solide en renderende aanvullende pensioenstelsel ter wereld. En laat de regering dus het geld voor de groeiende groep ZZP-ers en ondernemers gewoon uit sociale premies halen. Want dat is het gevolg van het afschieten van het Staatspensioenstelsel door VVD en CDA in 1979 en het doorvoeren van het omslagstelsel voor de AOW.

De regering moet van haar probleem niet het probleem maken van de pensioenspaarders.
Door bert op
Inderdaad heeft het ABP, evenals de overige pensioenfondsen, te maken met rigide rekenregels. Nu lag er vorige week een concept-pensioenakkoord, dat onder meer die rekenregels versoepelde. dat pensioen is gesneuveld door lafheid van de vakbonden. De regering had er zelfs geld voor over om het akkoord te laten slagen. Zo zou de stijging van de AOW-leeftijd flink worden afgezwakt (hetgeen het Rijk veel geld kost). De vakbeweging zei desondanks NEE. Het gevolg van dit nee zeggen is dat de rekenregels gehandhaafd blijven, dat de pensioenuitkeringen derhalve voorlopig niet stijgen, en dar de AOW-leeftijd blijft stijgen zoals eerder vastgesteld. De vakbeweging, die 19% van de werkenden-in-loondienst vertegenwoordigt (en dus minder dan 15% van alle werkenden) heeft wat uit te leggen, want vooralsnog zijn voor veel groepen de gevolgen van deze weigering voelbaar. Dank je, FNV. Dankzij jullie moet ik nog langer wachten op mijn AOW en krijg ik daarna een gekort pensioen.
Door jonge ambtenaar (IJmuiden) op
De jongere ambtenaren mogen weer betalen voor de pensionado's
" ABP verhoogt de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2019. Van 22,9% dit jaar, naar 24,9% komend jaar. "

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners