of 63908 LinkedIn

Ontslaan gemeenteambtenaar minder duur

Reageer
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben een akkoord bereikt om de ontslagkosten voor gemeenten omlaag te brengen. Kern van het vrijdag gepresenteerde akkoord is dat ontslag zo lang mogelijk wordt uitgesteld en dat werkgever en ambtenaar in deze periode samen zoeken naar nieuw werk.

De hoogte en de duur van de (vaak riante) toeslag die werkloze ambtenaren op hun WW-uitkering ontvangen zal worden beperkt. Het geld dat gemeenten zo besparen kan worden gebruikt om voor ontslag in aanmerking komende ambtenaren naar een nieuwe baan te begeleiden. In het bedrijfsleven zijn ‘werk-naar-werk-regelingen’ al langer gebruikelijk, maar het is voor het eerst dat een overheidslaag ze tot standaard maakt.

 

De bonden stellen nadrukkelijk dat geen sprake is van een versoepeling van het ontslagrecht. Volgens ambtenarenbond ABVAKABO is eerder het omgekeerde het geval. Een gemeenteambtenaar kan in het nieuwe systeem immers pas ontslagen worden als zijn werkgever er alles aan gedaan heeft hem aan een nieuwe baan te helpen. Wel is het zo dat een financiële drempel voor ontslag is weggenomen. Volgens de oude regels was het soms goedkoper een niet-functionerende ambtenaar toch in dienst te houden.

 

Uit onderzoek van het Hugo Sinzheimer Instituut bleek vorig jaar dat de overheid jaarlijks 426 miljoen euro kwijt is aan ontslagkosten. Een ambtenaar ontslaan kost gemiddeld zo’n dertigduizend euro, twee keer zoveel als een bedrijf kwijt is om een medewerker de laan uit te sturen. Vooral de aanvullingen op de WW-uitkering maken het ontslag van een ambtenaar duur. Daarnaast willen de kosten nogal eens oplopen omdat personeelsdossiers niet op orde zijn, waardoor procedures nodeloos lang zijn.

 

Het nieuwe ontslagsysteem treedt op 1 juli van dit jaar in werking. Voor ambtenaren die dan twintig jaar of langer in dienst zijn geldt een overgangsregeling. Zij houden hun oude rechten. In totaal werken zo’n tweehonderdduizend ambtenaren bij de gemeenten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners