Advertentie
financiën / Nieuws

Mogelijk miljoenenverlies Brabant om huizenregeling

Om de crisis in 2009 tegen te gaan, beloofde Brabant bij te springen bij huizenverkopers. Dat kan de provincie miljoenen gaan kosten.

19 februari 2012

Terwijl Nederland al in een nieuwe recessie is beland, zit Noord-Brabant nog jaren met een erfenis uit de recessie als gevolg van de kredietcrisis in 2009. De provincie is nog 5 tot 7 jaar eigenaar van woonhuizen die de provincie momenteel koopt vanwege een stimuleringsregeling van toen.

90 procent
Dat staat in documenten over de lopende aanbesteding van het onderhoud, beheer en verkoop van de groeiende woningportefeuille. De provincie beloofde destijds aan nieuwbouwkopers om hun oude huis voor 90 procent van de taxatiewaarde te kopen als dat 2 jaar te koop stond. Deze maand kreeg de provincie het eerste huis uit de zogenoemde verkoopgarantieregeling in bezit.

110 miljoen

De komende 2 jaar volgen vermoedelijk nog ongeveer 500 woningen met een waarde van in totaal 110 miljoen euro. Er is rekening gehouden met 23 miljoen euro verlies. Het lijkt erop dat de provincie met de woningportefeuille in de maag zit. 'Het is niet onze kernactiviteit’, zegt gedeputeerde Yves de Boer. Op de vraag of hij achteraf blij is met de regeling, reageert hij terughoudend. Hij zegt dat het totale pakket crisismaatregelen uit 2009 de woningbouw heeft geholpen. 'De investeringen hebben iets opgeleverd. Maar niemand had kunnen voorspellen dat de huizenmarkt zo in elkaar dondert’, zegt hij over het risico voor de provincie.

Bonus

Met financiële prikkels probeert de provincie zo snel mogelijk van de huizen af te komen. Makelaars worden nu al gestimuleerd met een bovengemiddeld courtage (verkooppremie) van 2 procent van de verkoopprijs. De makelaar, corporatie of belegger die vanaf april het hele pakket gaat beheren, kan een bonus verdienen als huizen snel en boven aanschafprijs worden verkocht. Ook als binnen 5 jaar de hele portefeuille leeg is, ligt een extraatje klaar.

Stuntprijs
Eenvoudig tegen stuntprijs dumpen van de huizen op de markt mag niet. De provincie wil niet meer dan 10 procent toeleggen op de aanschafwaarde. De Zuidelijke Rekenkamer is bezig met een evaluatie van de woningbouwstimulering door de provincie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Het is iedere keer verbazingwekkend hoe weinig politici, in dit geval binnen de provincie, strategisch en op de lange termijn kunnen denken. Als men in 2009 zich beter had laten informeren, dan had deze regeling nooit worden ingesteld. Daarbij moet eveneens worden vastgesteld dat ook de vertegenwoordigers in de Provinciale Staten alleen maar aan kiezersbelang hebben gedacht. Anders had men toch nooit zoiets goedgekeurd. We hebben het gemakkelijk over de foute leningen van de banken, maar dit lijkt er verdraaid veel op! Moeten gaan twijfelen aan de kwaliteit van beide partijen?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Onvoorstelbaar dat het ministerie verzuimd heeft om de besluitvorming op dit hoofdstuk nietig te verklaren. Een provincie die speculeert (!!) in de woningbouwsector. Het moet niet gekker worden in ons land. Voor de verantwoordelijken rest slechts één mogelijkheid: de biezen pakken!
gerrie
Iedereen had kunnen voorspellen dat de huizenmarkt in elkaar zou donderen. En het wordt nog veel erger. Er staat nog maar een ligt briesje. Schoenmaker blijf bij je leest. Gewoon een zeer domme actie van de provincie Noord-Brabant.
Advertentie