of 64740 LinkedIn

Meeste rijksuitkeringen naar Rotterdam

Gemeenten ontvangen 27 miljard verdeeld over 91 soorten uitkeringen. Rotterdam krijgt naast het hoogste bedrag, ook met 59 soorten de meeste uitkeringen.
Reageer

Rotterdam krijgt van de Nederlandse gemeenten het meest aan rijksuitkeringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo).

Samenvoegen uitkeringen

De gemeenten ontvangen in totaal 27 miljard verdeeld over 91 soorten uitkeringen. Rotterdam krijgt niet alleen het hoogste bedrag, maar maakt met 59 soorten ook aanspraak op de meeste uitkeringen. Coelo-directeur Maarten Allers pleit voor het samenvoegen van de rijksuitkeringen tot één grote uitkering.

Behalve rijksuitkeringen krijgen gemeenten een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Die is meer dan de helft van al het geld dat de gemeenten van het Rijk ontvangen.

 

Rijke gemeenten

Het Coelo signaleert een groot verschil in aantallen rijksuitkeringen en totaalbedragen tussen gemeenten. Rotterdam krijg 92 procent meer dan het gemiddelde (van ongeveer 65 miljoen euro). Rijke en kleinere gemeenten als Scherpenzeel, Bunnik en Blaricum ontvangen de helft van het gemiddelde. Zeven gemeenten ontvangen geld uit in totaal 14 uitkeringen. Volgens Allers kan geld worden bespaard, als alles op één hoop wordt gegooid en er één uitkering komt. ´Dit zou goed aansluiten bij het kabinetsstreven naar een kleinere, goedkopere en transparantere overheid'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.