Advertentie
financiën / Nieuws

Lagere overheden varen wel bij aanbestedingswet

De maandag gepresenteerde nieuwe aanbestedingsregels maken het voor lagere overheden makkelijker het lokale bedrijfsleven in te schakelen voor een klus. De aanbesteding wordt voor gemeenten, provincies en waterschappen eenvoudiger, maar wel zullen zij de keuze voor een bepaalde aanbestedingsprocedure sterker moeten verantwoorden.

29 maart 2011

Lokale middenstand
Dat stelt woordvoerder Bart Visser van het ministerie van Economische Zaken in een toelichting op de kabinetsplannen om het aanbesteden in ons land minder ingewikkeld te maken. Voornaamste doel is om het Midden- en Kleinbedrijf meer kans te geven succesvol in te schrijven op een aanbesteding. Nu maakt de veelheid aan eisen en het hoge bureaucratische gehalte dit bij voorbaat al lastig voor de lokale middenstand om in te schrijven op een klus bij het lokale bestuur.

Transparanter
De aanbesteders zullen sterker dan voorheen moeten uitleggen waarom ze voor een bepaalde vorm van aanbesteding hebben gekozen en welke eisen ze waarom stellen. ‘Dat maakt het wat lastiger, maar tegelijkertijd worden de criteria zoveel eenvoudiger dat de totale bureaucratische last voor zowel de overheid als voor het bedrijfsleven zal dalen’, aldus Visser.

 

School schilderen
Ander voordeel is dat de lokale overheden makkelijker het bedrijfsleven om de hoek zal kunnen inschakelen. Dat komt omdat er een aantal extreme eisen zullen vervallen. Zo geldt nu dat een schilder pas een school mag schilderen als hij al eerder een school heeft geschilderd. Onder de nieuwe wet zal elke schilder die aantoonbaar wel eens een groter gebouw in de verf heeft gezet de klus mogen doen’, legt Visser uit.

Europese richtlijnen niet ontduiken

Om kleinere bedrijven een kans te geven, mogen veel kleine orders niet langer worden geclusterd tot een grote. Maar Europese regels stellen dat een grote orders Europees moeten worden aanbesteed en dat opknippen juist uit den boze is. Om Brussels wantrouwen voor te zijn gelden de nieuwe regels volgens de woordvoerder dan ook alleen voor orders waarvan de totale som onder de Europese drempel blijven.

Drempels
Lagere overheden mogen tot 4,85 miljoen vrij aanbesteden voor de bouw van bijvoorbeeld een viaduct of een gemeentehuis. Diensten en inkooporders moeten onder de 193.000 euro blijven om lokaal te mogen worden aanbesteed.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben Hooge Venterink
Ik weet niet waar mijnheer / mevr. Visser de wijshied vandaan haalt dat onder de huidige regels een schilder alleen een school mag schilderen als hij dat al eens eerder gedaan heeft. Dat is natuurlijk complete onzin. Overheden bedenken zelf vaak van dit soort (onzinnige) geschiktheidseisen. In onze gemeente gaan we al sinds jaar en dag uit van relevante geschikheidseisen!
Jeroen Corts / Inkoopanalyse adviseur
UIt mijn eigen analyses bij tientallen gemeenten blijkt dat momenteel slechts 10-15% van alle inkoop lokaal wordt gegund. Ik ben benieuwd of deze nieuwe regels een positief effect gaan hebben op deze stimulans voor diversiteit.
Arnold / gemeentemabtenaar
Wat ik mis in het hele verhaal is: Waar bemoeid Brussel zich mee. Er is NIEMAND die op deze regels zit te wachten. Aanbesteders en inschrijvers zijn enorm veel tijd kwijt met alle formele handelingen en regeltjes. Dat kost toch ook geld? Wat is er mis met het systeem van vroeger dat je zelf 3 bedrijven vraagt offerte uit te brengen?
Advertentie