Advertentie
financiën / Nieuws

Inhuur adviseur luchtkwaliteit onjuist aanbesteed

Het extern inhuren door de gemeente Utrecht van een adviseur luchtkwaliteit voor 1,4 miljoen euro is op een onjuiste manier aanbesteed. De adviseur werd sinds 2004 ingehuurd voor meer dan twintig uur in de week.

18 september 2009
Regels niet gevolgd
Bij twee verlengingen van het contract met de adviseur werden de Europese aanbestedingsregels niet gevolgd. Dat zei wethouder Piet van der Sluijs (ChristenUnie) van Personeelszaken donderdag tijdens de raadsvergadering.

Meer controle
Volgens het college zijn er 123 soortgelijke contracten met extern ingehuurden die een tarief van meer dan 100 euro per uur hanteren en voor langere duur bij de gemeente werken. Oppositiepartijen pleitten ervoor in een motie dat er meer controle komt op dit proces. 'Ik ben in de toekomst bereid verantwoording af te leggen aan de raad over het inhuren van extern personeel', zegt Van der Sluijs als tegemoetkoming naar de raad.

Motie ingetrokken
De toezeggingen van de wethouder om met een duidelijk plan van aanpak te komen waarin de richtlijnen en handhaving worden vastgelegd, waren voor de oppositie voldoende om de motie in te trekken.

Vertrek wethouders
De adviseur luchtkwaliteit, door wiens werkzaamheden bij de gemeente de kwestie werd aangezwengeld, werd ingehuurd vanwege een personeelstekort op de afdeling die zich bezighoudt met het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Dit onderzoek naar de luchtkwaliteit in de stad stond al regelmatig ter discussie in de gemeenteraad en leidde zelfs tot het vertrek van drie wethouders. Inmiddels zijn er meerdere ambtenaren aangenomen op de functie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Een pikant detail bij deze kwestie is dat de verantwoordelijk wethouder kennelijk van de ChristenUnie is. De door de gemeente Utrecht, tegen de geldende aanbestedingsregels in, voor veel geld ingehuurde adviseur luchtkwaliteit is raadslid voor dezelfde partij in Zutphen....
Dit roept het beeld op van vriendjespolitiek.
Advertentie