Advertentie
financiën / Nieuws

Heftige strijd om Groningse cultuurtempel

In de strijd om de beoogde bouw van het Groninger Forum heeft zich nu ook VNO-NCW gemengd. De werkgeversorganisatie roept de gemeente Groningen en de provincie Groningen op de strijdbijl te begraven. Ze biedt aan te bemiddelen tussen burgemeester Peter Rehwinkel en Commissaris van de Koningin Max van den Berg.

22 december 2010

Compensatiepot

Aan de Grote Markt van Groningen moet een multifunctioneel gebouw komen, het Groninger Forum, dat plaats moeten bieden aan de vernieuwde bibliotheek, een debatcentrum, een bioscoop en horeca. Totale kosten: 35 miljoen euro. Het geld moet komen uit de compensatiepot van 2,1 miljard euro voor het afblazen van de Zuiderzeelijn. Het project staat op losse schroeven sinds de provincie heeft besloten het al toegezegde geld in te trekken.

 

Buitengewoon verontwaardigd

Dat heeft de bestuurlijke verhoudingen geen goed gedaan. De stad Groningen sleept de provincie voor de rechter. Het geld was immers al toegezegd. Burgemeester Rehwinkel is ‘buitengewoon verontwaardigd’ over het besluit van de provincie, dat ‘de volledige breedte van de samenwerking raakt’. Rehwinkel vreest dat het ‘grote consequenties’ kan hebben. De gemeente wil ook de kosten van de vertraging in rekening brengen bij de provincie. Die bedragen 600 duizend euro per maand.

 

Kosten

Als het Forum er niet komt, kost dat de gemeente tientallen miljoenen euro’s, zegt wethouder Ton Schroor. De voorgenomen bouw van het Groninger Forum had de gemeente in april 2010 al 18.717.000 euro gekost, zo bleek uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de Stadspartij. Volgens het college wordt er al sinds 2002 geld voor het Forum uitgetrokken. Dat betreft onder meer de kosten van architectenbureaus (1,78 miljoen), bouwkundige adviseurs (956.000 euro) en planontwikkeling (2,9 miljoen).

 

Waardeloos plan

Volgens een meerderheid van Provinciale Staten rammelt de exploitatie van de cultuurtempel. Volgens de PvdA ontbreekt het draagvlak onder de bevolking, dat  in tijden van economische tegenspoed en zware bezuinigingen wel nodig is. Het CDA spreekt volgens het Dagblad van het Noorden van een 'bodemloze put' en een 'waardeloos plan'. De provincie hecht geen geloof aan de verwachte bezoekersaantallen (1,2 tot 1,5 miljoen mensen), de 200 extra banen en de 65 miljoen euro aan inkomsten uit een ondergrondse parkeerkelder.

Bodemloze put
De VVD heeft geen goed woord over voor het project. ‘Het wordt allemaal heel rooskleurig voorgesteld. We zijn bezig een bodemloze put te bouwen.’ Alleen GroenLinks steunt het project. Overigens is het bestuur van de provincie Groningen wel voor de bouw van het cultuurgebouw.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Groot
Alleen B&W geloven erin, hun tunnelvisie en arrogantie zijn echt stuitend. Kan Den Haag ingrijpen?

Ze doen in hun ogen niets fout, terwijl een nipte raadsmeerderheid achter Dekker aansjouwt ziet de rest van Groningen het dus niet zitten. Wie stuurt de bestuurders weg? Tijd voor een schone lei!
jakov / vml. controller gemeente
Even rekenen:
- archt.bureaus 1,67 mln. Euro
- bouwkundig advies 0,96
- planontwikkeling 2,9 mln.
- overige uitgaven 13,19 mln.
Totaal uitgegeven t/m april 2010: 18,72 mln.

Een duidelijk inzicht van wat het allemaal al gekost heeft zonder dat er een paal in de grond geslagen is?

De stad Groningen wil er ook bijhoren!

Zijn de fietspaden in Groningen vrij van sneeuw?
Advertentie