of 59082 LinkedIn

Eindbod Cramer: 40 miljoen voor Wabo

Reageer

Gemeenten kunnen maximaal 40 miljoen euro tegemoet zien voor invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

Eindbod
In een brief aan VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma maakt minister Jacqueline Cramer (Vrom, PvdA) duidelijk dat dit haar eindbod is. Er wordt wat haar betreft niet meer onderhandeld. ‘Ik concludeer dat hiermee het dossier rond de financiële gevolgen van de invoering van de Wabo kan worden afgesloten. Een bestuurlijk overleg over dit punt is niet meer aan de orde, schrijft Cramer aan Jorritsma.

 

Structurele kosten
Ook de ict-kosten beschouwt de minister als ‘afgehandeld en niet meer aan de orde’, schrijft ze. ‘Hiermee zijn naar mijn oordeel ook de structurele kosten van de Wabo geregeld.’ Cramer en de VNG hebben eerder geconcludeerd dat de Wabo 62 miljoen euro aan ‘direct toe te rekenen invoeringskosten’ met zich meebrengt. De minister had reeds een bedrag van 35 miljoen toegezegd. Cramer verhoogt dit nu tot 40 miljoen, waarmee de discussie voor haar is gesloten.

 

Accres
In haar brief verwijst Cramer naar een vorige week gehouden bijeenkomst van het bestuurlijk overleg tussen rijk en gemeenten. Hierin is bepaald dat de ontbrekende 22 miljoen uit het accres moet komen. Het accres is extra geld dat gemeenten krijgen van het rijk, boven op de oorspronkelijke algemene uitkering. Behalve de bijdrage van 40 miljoen, zorgt Vrom ook voor de Wabo-opleiding van zesduizend gemeenteambtenaren. Verder zet het ministerie een ‘kennisplein en helpdesk’ op: de Landelijke voorziening omgevingsloket (LVO).

 

Autonomie
Dinsdag buigt de Eerste Kamer zich via een mondelinge behandeling over de Wabo. Een belangrijk deel van de senaat meent dat de Wabo ongrondwettig is en de gemeentelijke autonomie aantast. Via de Wabo moeten 25 vergunningstelsels worden gecombineerd tot één nieuw type vergunning, die overal in het land digitaal kan worden aangevraagd. Onder meer kap-, bouw- en milieuvergunningen  gaan op in deze nieuwe omgevingsvergunning.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners