Advertentie
financiën / Nieuws

Drie steden in de race voor Logistiek Topinstituut

Amsterdam, Rotterdam en Breda staan op de shortlist voor de vestiging van een Logistiek Topinstituut. Op 8 april maakt minister Maria van der Hoeven bekend welke stad het onderzoeks- annex onderwijsinstituut krijgt toegewezen.

24 februari 2009

Afvallers
Den Bosch en het knooppunt Arnhem/Nijmegen waren ook kandidaat, maar vielen af. De commissie Van Laarhoven, die is opgericht om innovatieve bedrijvigheid in de logistiek te stimuleren, heeft dat bekend gemaakt.

25 miljoen voor innovatie
 
Van het Rijk heeft de commissie de opdracht bedrijven, brancheorganisaties en het onderwijsveld de krachten te laten bundelen. Het instituut moet wetenschappelijk onderzoek doen naar (duurzame vormen van) logistiek en er toe bijdragen dat Nederland een wereldpositie verwerft op transportgebied. De ministeries van Economische Zaken en van Verkeer en Waterstaat stelden vorig jaar voor de komende vier jaar 25 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve logistiek.

Doorvoerland
De sector levert een belangrijk aandeel in de economie, vooral omdat Nederland doorvoerland is. Maar volgens de commissie kan het belang van logistiek in de economie flink stijgen. Daarvoor moet minder ingezet worden op bulkdistributie en doorvoer, maar op het aantrekken van ‘toegevoegde waarde’.

Wetenschappelijk instituut

Door het verkassen van de maakindustrie naar Oost-Europa en Aziatische landen zijn de intercontinentale goederenstromen naar Europa en Nederland fors gegroeid. Daarmee is een ander soort bedrijvigheid in opkomst, die zich niet beperkt tot vervoer en opslag, maar ook onderdelen assembleert die elders zijn gefabriceerd voor verschillende afzetmarkten. Productie en logistieke activiteiten integreren daardoor steeds verder. Een wetenschappelijk instituut kan bij deze trend een aanjager zijn. 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie