Advertentie
financiën / Nieuws

Burgemeester Rehwinkel geeft 3 maanden wachtgeld op

Burgemeester Peter Rehwinkel geeft drie maanden van zijn wachtgeld op om volgens eigen zeggen 'Groningen goed te verlaten.' De ophef bestond omdat hij vrijwillig ontslag neemt en zonder salaris bij het UCLG in Barcelona gaat werken.

18 oktober 2013

Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen zal 3 maanden afzien van wachtgeld, solliciteren naar een betaalde baan en daarna mogelijk wel wachtgeld willen ontvangen als hij geen betaalde baan heeft.

Afstand van berichtgeving

Dat is de strekking van een verklaring die hij vrijdag heeft gegeven. Hij ,,neemt afstand van berichtgeving in de afgelopen dagen over (internationale) functies die hij zou hebben verzonnen en kwalificaties als 'vrijwilligerswerk' dat hij in Barcelona op kosten van de belastingbetaler zou gaan doen''. Gedoeld wordt op een functie bij het UCLG, het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel op vrijwilligersbasis zegt te gaan werken. In meerdere media werd woensdag getwijfeld aan het bestaan van die functie en het verzoek dat hem gedaan zou zijn daar rampenmanager te worden.

Speciaal vertegenwoordiger

Rehwinkel liet eerder weten per 1 november zijn functie als burgemeester vrijwillig neer te leggen om dan in Barcelona als vrijwilliger aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van de internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties.
 
Wel gevraagd door UCLG

Volgens de verklaring van vrijdag is hij beschikbaar om ook na zijn vertrek als burgemeester van Groningen de functie te aanvaarden. Rehwinkel blijft erbij dat hij op 2 oktober door het Executive Bureau van de UCLG (United Cities Local Governments) gevraagd is op te treden als rapporteur op het gebied van het herinstalleren van lokale overheden na rampen en crisissituaties.


'Groningen goed verlaten'

Over het wachtgeld waarop Rehwinkel formeel recht heeft, ontstond gemor bij meerdere lokale partijen en binnen Rehwinkels eigen partij, de PvdA. ,,Ondanks het wettelijke recht op wachtgeld zet ik deze stap om Groningen goed te verlaten, in het belang van mijn partij alsook ten behoeve van organisaties (UCLG, VNG) en personen die net als ik geschaad worden door deze kwestie.''

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nellie / H.H.Medewerkster/interieurverzorgster/Fractiemedewerker
Ik vind dit niet normaal als wij ontslagen worden en na een tijdje nog geen baan krijgen (hebben) dan krijg ik ook geen wachtgeld.

Hij is zelf gestopt dan geen uitkering of wachtgeld is bij ons ook niet als wij zelf ontslag nemen.
True
"net als ik geschaad" aldus Rehwinkel het slachtoffer.

Iets zegt me dat de SP heel erg groot wordt..
Kees Huizenga
Prachtig, de zoveelste terugtrekkende beweging van Rehwinkel! De laatste stuiptrekking?



Vraag: waarom wil Peter Rehwinkel, na drie maanden geen wachtgeld genoten te hebben, daarna wel wachtgeld? Het gaat over wettelijke regelgeving. Om bestuurlijke principes. Soberheid, transparantie, eerlijkheid, bestuurlijke integriteit, rechtsgelijkheid en de publieke moraal. Om het aanzien van de politiek!



Is hij onzeker over de duur van zijn vrijwilligerswerk? Duurt dit langer dan zes maanden?



Is dat besluit om drie maanden wachtgeld “terug te storten” een besluit van B&W van Groningen of van de solist Peter Rehwinkel? Een voorschot op de beantwoording van de goede schriftelijke vragen vanuit de SP-fractie?



Vorige week repte Peter R. over vier maanden wachtgeld (binnen de gemeenteraad); daarna werd het maximaal zes maanden wachtgeld!



Waarom communiceert deze man zo ontzettend onprofessioneel? Dit getuigt van geaccumuleerde onkunde!



Kan de P.R.-afdeling van de Bestuursdienst a.u.b. ingrijpen?



Kan Rehwinkel een document tonen, waaruit blijkt dat hij in een UCLG-kantoor in Barcelona kan gaan werken? De Telegraaf van gisteren geeft geen schriftelijke bron aan. De UCLG-verklaring van 16 oktober 2013 zwijgt over het werkkantoor van Rehwinkel. Zijn naam wordt zelfs verzwegen!



De VNG geeft geen nadere informatie op haar website http://www.vng.nl
Willem
Goh, dhr Rehwinkel doet nu of hij Sinterklaas is. Zo maar drie maanden afzien van wachtgeld! Meneer Rehwinkel; als ik ontslag neem om vrijwilligerswerk te doen, zou ik helemaal geen recht hebben op wachtgeld of een uitkering. Waarom u dan wel? Uw salaris als burgemeester van Groningen is buitengewoon riant. Zo riant zelfs dat het voor u geen enkel probleem hoeft te zijn om totaal af te zien van wachtgeld.
Kees Huizenga
Rehwinkel heeft vorige week tijdens zijn herfstvakantie de volgende media bediend: De Telegraaf, Met het oog op morgen, BNR Nieuwsradio en het DvhN (gisteren).  Rehwinkel wil dat “de rust” terugkeert, maar hij is zelf de oorzaak en bron van veel onrust. Het PR-devies is: dimmen en niet voor nieuws zorgen! Alle communicatie dient te geschieden vanuit het Stadhuis. Met name de gemeentesecretaris heeft hierin een grote taak. In de toekomst dient alleen het college van B&W te reageren. Niet een solerende en ziedende Peter Rehwinkel vanuit zijn vakantieadres in Spanje of vanuit zijn monumentale singelwoning in Groningen.
Els Boers / adviseur/auteur
Bijzondere constructie, waarbij het de vraag is of dit wel kan volgens de wet- en regelgeving. Het zou heel bijzonder zijn als dit zou kunnen, want dan kan iedere burgemeester zelf kiezen wanneer het wachtgeld zou kunnen ingaan, zonder rechten te verliezen, bijvoorbeeld na een wereldreis. Snap de hang naar zekerheid, maar dat is het aardige van een politieke job, deze biedt geen enkele of in ieder geval een zeer beperkte zekerheid. Het is menseigen om te denken dat regels vooral voor anderen gelden, want jij hebt alleen maar goede bedoelingen. Wel zuur dat iemand die een job vervulde waar juist integriteit hoog in het vaandel zou moeten staan dit bedenkt en zich niet realiseert hoe dit overkomt op de samenleving.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Alles wijst er op dat het noodzakelijk is dat de Appa-wetgeving op de schop gaat (uitsluiten oneigenlijk gebruik, afstemming op de toekomstige werknemersregeling e.d.).
Advertentie