of 63428 LinkedIn

Brabant trekt beurs voor duurzame projecten

De provincie Noord-Brabant wil 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen aan gemeenten om scholen, gemeentekantoren of sportaccommodaties te verduurzamen.  Gedeputeerde Staten stelt voor om het geld te gebruiken voor het concept Bewust Investeren, een samenwerkingsverband van BNG Bank en Nationale Nederlanden (NN Group).

De provincie Noord-Brabant wil 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen aan gemeenten om scholen, gemeentekantoren of sportaccommodaties te verduurzamen.  Gedeputeerde Staten stelt voor om het geld te gebruiken voor het concept Bewust Investeren, een samenwerkingsverband van BNG Bank en Nationale Nederlanden (NN Group).

Erfpacht

Met Bewust investeren hoeft de gemeente in kwestie zelf geen geld te lenen. Een nieuw op te richten stichting koopt het vastgoed van de gemeente, investeert in duurzame maatregelen en zorgt voor een langdurig onderhoudscontract van het gebouw. De gemeente betaalt de stichting een erfpachtcanon voor het gebruik van het vastgoed. Na afloop van de erfpachtcanon, vaak dertig jaar, komt het vastgoed opnieuw in eigendom van de gemeente.

 

Makkelijker

Volgens gedeputeerde Erik van Merrienboer (Financiën) snijdt het mes aan twee kanten. ‘Voor gemeenten wordt het met deze mogelijkheid makkelijker de stap naar hoogwaardige verduurzaming van maatschappelijke gebouwen te zetten. Dat geldt ook voor kleine gemeenten die bijvoorbeeld minder financiële armslag of expertise in huis hebben. De investering draagt daarnaast bij aan onze rendementsdoelstelling, zodat we ook in de toekomst onze opgaven kunnen uitvoeren.’

Van Merrienboer doelt daarbij op de mogelijkheid om leningen te verstrekken aan gemeenten in de eigen provincie als ze bijdragen aan een maatschappelijk doel. Decentrale overheden moeten hun liquide middelen doorgaans verplicht onderbrengen bij het rijk. Op deze manier verwacht de provincie een gunstiger rendement tegen een relatief laag risico.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.