of 64120 LinkedIn

Arme gemeenten de dupe van nieuw gemeentefonds

Plattelandsgemeenten met een stapeling van sociale problemen gaan er in de voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds op achteruit.
Plattelandsgemeenten met een stapeling van sociale problemen gaan er in de voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds op achteruit.

In de geplande nieuwe verdeling van het gemeentefonds gaan veel van de gemeenten met de meeste arme inwoners erop achteruit. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksjournalistiek platform Pointer.

Kritiek
De nieuwe verdeling van het gemeentefonds – de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten – roept felle kritiek van experts op, meldt Pointer. Ook de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is kritisch, blijkt uit een tussentijdse brief van de ROB aan de regering.

Arme inwoners
34 van de 50 gemeenten met de meeste arme inwoners gaan er door de herverdeling op achteruit. Als de voorgestelde herverdeling doorgaat, krijgen die gemeenten vanaf 2023 minder geld van het rijk. De uiteindelijke beslissing over het gemeentefonds ligt bij een volgend kabinet. 

Sociale problemen
De financiële verliezers liggen met name in Friesland, Groningen en Limburg. Ook de vier grote steden gaan erop achteruit. Middelgrote steden krijgen iets meer geld. De middelgrote steden met een centrumfunctie krijgen in de nieuwe verdeling namelijk meer geld om sociale problematiek aan te pakken. Dat zorgt ervoor dat plattelandsgemeenten zonder centrumfunctie, maar met een stapeling van sociale problemen, minder geld krijgen.

Curatoren
De Friese gemeente Achtkarspelen zou volgens wethouder Harjan Bruining (CDA, financiën) 83 euro per inwoner verliezen. ‘We hebben na de gemeenteraadsverkiezingen geen wethouders meer nodig, maar curatoren’, zegt hij tegen Pointer. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Jan. Wel ja, gooi er nog een schep bureaucratie bij zowel gemeenten als Rijk bovenop. Dit lijkt me geen goed idee.
Door Jan op
Wordt het niet eens hoog tijd dat het Rijk per gemeente gaat uitrekenen hoeveel geld uit het Gemeentefonds nodig is? Algemene regels pakken altijd onrechtvaardig uit. Maak er dus een soort (goed onderbouwde) subsidie-aanvraag van.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners