of 65101 LinkedIn

ABP investeert half miljard in hypotheken

Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

Verduurzamen
Er zijn meer hypotheekverstrekkers die korting geven op de hypotheekrente voor een zuinig energielabel. Vista is naar eigen zeggen de eerste aanbieder die vanaf april ook korting geeft als klanten de woning gedurende de looptijd van de hypotheek verduurzamen en op een A-label uitkomen. ABP investeert via zijn pensioenbelegger APG de komende jaren in totaal 800 miljoen euro in hypotheken van Vista Hypotheken. Daarvan is ruim 500 miljoen bestemd voor duurzame hypotheken.

 

Klimaatstrategie
Twee jaar geleden maakte enkele jaren geleden bekend zich met haar aandelenportefeuille in te gaan zetten voor verduurzaming. In september vorig jaar bleek uit een rapport van het Asse3t Owners Disclosure Project dat het pensioenfonds inmiddels tot de wereldtop behoort van de pensioenfondsen met een klimaatstrategie. 

 

Kernwapens
Begin januari dit jaar maakte ABP bekend dat ze al haar beleggingen in tabak en kernwapens van de hand heeft gedaan. Het fonds zegt hier ook in de toekomst net meer in te investeren. In totaal had het ABP vier miljard in dergelijke bedrijven geïnvesteerd.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Het geld van het ABP wordt niet gebruikt om hogere rendementen te halen, maar om bij te dragen aan duurzaamheid, betere infrastructuur, windmolens, e.d. Het rendement is bijzaak, dat is duidelijk. Het ABP is de weg kwijt in de eigen doelstellingen en laat graaien is de kas.

Door Spijker (n.v.t.) op
Gewoon een idiote investering, waarop een zeer beperkt rendement kan worden behaald. Je kan je afvragen wie dergelijke investeringsbeslissingen neemt en met wel doel.
Door Boris op
Die zogenaamde vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers spelen met het geld van anderen en maken ook moreel verwerpelijke keuzes over de ruggen van doodzieke mensen, waar ze natuurlijk geen ruchtbaarheid aan geven, bijv. https://www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/recht …

Die ruchtbaarheid geven ze maar al te graag wel als er gedeugd kan worden. Verder wat Pierre en Frans Nijhof zeggen: gestolen geld terug en stoppen met politiek bedrijven.
Door Frans Nijhof (voormalig adviseur) op
@henk eleveld: Correct dat Ruud Lubbers (CDA) maar ook Wim Kok (PvdA) miljarden uit de ABP-pensioenpot hebben gestolen, lees artikel van wijlen Hennie Kemner: https://abppensioen.nl/wp-content/uploads/2018/1 …

Het huidige ABP-bestuur staat sterk onder invloed van Xander den Uijl, nazaat van. Ook door Jan van Zijl voormalig PvdA Kamerlid, Jose Meijer vicevoorzitter van het ABP-bestuur tevens FNV-bestuurder pensioenen enz.
Kennelijk heeft de groene gekte ook toegeslagen bij de VVD.
Door Abper op
Het abp gaat hier in zee met Een dochter van de RABO. (Is een commerciële bank in handen van CDA en VVD bestuurders)
Door Henk op
@ Frans nijhof. Eens dat het rendement voorop moet staan zolang het abp zelfs niet kan indexeren. Het rendement staat voorop.
Niet eens en onjuist is de stelling dat het hier om links beleid gaat. Het abp is in handen van de VVD en CDA. Weet je nog dat gegraai van LUbbers en ook nu probeerde VVD geld uit de pot te krijgen voor infrastructuur. En de sturing ligt in handen van wortmann kool (= CDA)
Door Frans Nijhof (voormalig adviseur) op
De dekkingsgraad - van belang of de pensioenen wel of niet kunnen worden geïndexeerd- is sterk afhankelijk van het jaarlijks rendement. Hoe hoger het rendement, hoe hoger de dekkingsgraad (beschikbaar vermogen). Op hypotheken is maximaal tussen de 1,8% en 3% rendement te behalen. Investeringen in aandelen Russisch gas, kernenergie en bijvoorbeeld aandelen van NIKE leveren jaarlijks gemiddeld een rendement op van tussen de 7,6% en 11,9%. Keiharde pegels waarmee je de pensioenen kunt indexeren.

ABP gedraagt zich evenwel als een links-liberale maatschappelijke organisatie met leuke dingen voor linkse mensen. ABP is echter een financiële instelling die niet gefinancierd wordt door Groen Links, D66, PvdA en de FNV (slechts 11% van de werkenden is lid van de FNV) maar door hardwerkende, non-politieke deelnemers die graag eindelijk eens na 10 jaar hun pensioenen geïndexeerd willen zien https://abppensioen.nl/?p=806
Door Pierre (ambtenaar) op
Naar mijn mening is de enige opdracht van het ABP om een zo hoog mogelijk rendement te halen binnen de wettelijke mogelijkheden.
Politiek bedrijven doe je maar met eigen geld. Zorg eerst dat de pensioenen weer geïndexeerd worden. Die klus lijkt me voor het ABP al zwaar genoeg.
Door henk eleveld (interimmanager adviseur) op
Gevolg is wel dat het rendement van het pensioenfonds wordt gedrukt.
Is ook afgesproken wie dat gaat betalen?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners