ABP: geen alternatief voor uitwerken pensioenakkoord

Als het uitwerken van het begin deze maand afgesloten pensioenakkoord niet lukt dan is er geen alternatief. Dat vertelt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ambtenarenpensioenfonds ABP in een interview met Het Financieele Dagblad.
'Schijnzekerheid'
Wortmann-Kool noemt het definitieve akkoord ‘winst’ en het huidige stelsel is volgens haar ‘een doodlopende weg’. Er wordt over het ontworpen stelsel, dat als alles goed gaat in 2026 in zou moeten gaan, gezegd dat de pensioenen onzekerder worden, maar volgens de voorzitter biedt het huidige stelsel slechts ‘schijnzekerheid’. En ABP kan de ambitie al jaren niet waarmaken.
Prijs voor zekerheid
‘Als dit nieuwe stelsel er niet komt’, zegt Wortmann-Kool in het interview, ‘is de kans groot dat pensioenen volgend jaar fors omlaag moeten. En dat een hele generatie ouderen niet of nauwelijks zich heeft op ooit nog een verhoging van hun pensioen. Als dát de prijs is voor zekerheid, dan schieten onze deelnemers daar helemaal niks mee op.’
Stemming vakbond
Wortmann-Kool doet de uitspraken in aanloop naar de stemming van vakbond FNV over het akkoord komende zaterdag. Eerder werd die stemming uitgesteld, waardoor minister Koolmees (Sociale zaken, D66) zich gedwongen zag het akkoord naar de Tweede Kamer te sturen zonder zekerheid over de instemming van de vakbond.
Reactie op dit bericht
Hij onderzoekt al jaren hoe het echt zit met het beheer van de pensioengelden en wij degenen zijn die daarmee "een bizar gokspel spelen".
Ontluisterend in het allemaal en bovenal getuigt het van minachting voor al diegenen die denken dat hun ingelegde gelden in goede handen zijn.
Het interview met Grimbergen in Op1 deze week is een vervolg op het onderzoek dat hij al jaren doet en geeft aanvullend een goed beeld van de huidige stand van zaken.
Hij benoemt het voorgestelde akkoord als onuitvoerbaar en onbegrijpelijk. En het allerbelangrijkst:
dit akkoord heeft het niet over de zaken waar het werkelijk over zou moeten gaan.
Kijk alles eens terug, luister en huiver!
Misschien wordt het eens tijd voor een flinke opstand tegen al diegenen die mooi weer spelen met de pensioenpotten en de (aankomend) gepensioneerden alleen maar vals voorlichten en bedonderen...
Een hoog pensioen en zekerheid over de hoogte kan nu ook al niet. Geef inactieven daarom nu de keuze A. Een hoog pensioen (waarde 1 juli 2021) met het risico dat het in slechte tijden met tientallen % verlaagd wordt. Of B. een lager pensioen (persoonlijk pensioenpotje) met de zekerheid (80% van de waarde op 1 december) dat het niet fors verlaagd wordt.
Geef actieven de keuze: A. maximaal rendement tegen hoog risico, pensioen kan tientallen procenten lager uitvallen. Of B. een lager pensioen met de zekerheid dat het niet fors verlaagd wordt. Geef ze de mogelijkheid om een maal over te stappen in hun carrière. Dat kan eenvoudig middels een persoonlijk spaarpotje.
Ook dienen alle generaties mee te betalen aan het compenseren van afschaffing van de verplichte doorsneepremie. 1 generatie benadelen met 15 %pensioenkorting is niet solidair.
90 procent van de dure adviseurs is overbodig. Beleggen in indexfondsen levert op langere termijn eenmaal veel meer op dan beleggen in individuele bedrijven.
Transparantie van bonussen. Tientallen euro’s per jaar betalen de (actieve en passieve) deelnemers nu onwetend aan bonussen. Doe alleen wat goed is voor de deelnemers. En stop direct met het investeren in Nederlandse staatsobligaties.
Het rendement had de afgelopen jaren minimaal 10 procent (geen procentpunt!) hoger kunnen zijn als ABP beter op ons geld had gepast.
Had ik maar niet klakkeloos geaccepteerd dat een pensioenfonds mijn toekomstfinanciën moet beheren. Had ik maar gestreden tegen de gevestigde pensioenorde.
Maar ja, ik was jong, enthousiast en zag het niet. Gelukkig kon ik later een beroep doen op mijn oma: zij was onder andere een geweldige breister van wintersokken.