Advertentie
financiën / Nieuws

Slechts een op tien gemeenten verlaagt grondprijzen

Lokale overheden geloven dat de woningmarkt zich weer herstelt, waardoor de prijzen van bouwkavels zullen stijgen in het komende jaar.

18 december 2023
grondprijs
Shutterstock

Gemeenten tonen zich terughoudend als het gaat om het verlagen van grondprijzen, ondanks de roep om een impuls voor de stagnerende woningbouw. Dit meldt het FD op basis van een enquête van adviesbureau Stec Groep. Daaruit blijkt dat slechts één op de tien gemeenten daadwerkelijk de grondprijzen heeft verlaagd om de woningbouw weer op gang te helpen.

Directeur Zorg, Welzijn en Volksgezondheid (ZWV)

Gemeente Den Haag
Directeur Zorg, Welzijn en Volksgezondheid (ZWV)

Gemeentesecretaris/Algemeen directeur

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Molenlanden
Gemeentesecretaris/Algemeen directeur

Optimisme

Volgens het onderzoek geloven lokale overheden dat de woningmarkt zich weer herstelt, waardoor de prijzen van bouwkavels over het algemeen zullen blijven stijgen in het komende jaar. Dit optimisme leidt ertoe dat slechts een handjevol gemeenten bereid is geweest om grondprijzen te verlagen, ondanks de al langer bestaande vraag van bouwers en ontwikkelaars.

Gesteggel

Het gesteggel over de prijzen van gemeentelijke bouwgrond wordt vaak aangewezen als een van de redenen voor vertragingen in de woningbouw. Bouwers en ontwikkelaars benadrukken al geruime tijd dat lagere grondprijzen essentieel zijn, met name voor de bouw van betaalbare woningen, vooral nu de rente is gestegen en de huizenprijzen zijn gedaald.

Nieuwbouw

Onderzoeker Erik de Leve van Stec benadrukt tegenover het FD echter dat veel gemeenten terughoudend zijn, omdat zij verwachten dat na de bestaande bouw ook de prijzen van nieuwbouwwoningen weer zullen herstellen. Daarnaast hebben gemeenten het geld uit grondverkopen nodig voor hun begroting, wat de neiging om grondprijzen te verlagen belemmert.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Misschien hopen zij dat er door een selectief immigratiebeleid geen woningen meer nodig zijn? Zou toch mooi zijn als dat een keer in de Nederlandse geschiedenis zou gebeuren. Nederland, in 1920 hadden we nog maar 5 miljoen inwoners. Nu bijna 18. Duitsland had in 1920 ongeveer 60 miljoen inwoners. Nu 82. Waar komt dit enorme groei van Nederland toch vandaan. Nou ik denk twee zaken. We neuken als konijnen en we persen graag arbeidsmigranten af.
Hielco Wiersma
Let op: de prijzen voor bouwrijpe grond maken tegenwoordig veelal ca. 50%-60% deel uit van de aankoopprijs van een nieuwbouw woning met een tuintje. De hoge kosten worden over het algemeen dus niet veroorzaakt door beleggers, ontwikkelaars en bouwbedrijven.
Hielco Wiersma
De andere kant van de medaille is: Gemeentelijke grondbedrijven hebben de nog beschikbare grondpostities vaak al langdurig in eigendom (renteverlies). Daarnaast moeten zij meestal de grond ook bouwrijp maken. Ook 'de markt' speelt een rol. De kostprijs van bouwrijpe grond per m2 liegt er daarom veelal niet om. Gemeentelijke grondbedrijven, ontwikkelaars en bouwbedrijven kunnen ook geen grond met verlies verkopen. Zoals met alles in het leven: alles draait om het vinden van een redelijke middenweg.
Advertentie