financiën / Partnerbijdrage

Rechtmatigheidsverantwoording vraagt nog veel aandacht van gemeenten

Rechtmatigheidsverantwoording vraagt nog veel aandacht van gemeenten

15 juni 2021
Rechtmatighied.png

Eind 2021 moeten gemeenten een rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening hebben. Gemeenten, vooral middelgrote, vinden het nog lastig het werk in te schatten dat op ze afkomt met de invoering van de verplichte rechtmatigheidsverantwoording over verslagjaar 2021. 

Collega Rick Anderson is bezig met een onderzoek naar de interne beheersmaatregelen bij diverse gemeenten. Hij sprak al met meer dan twintig gemeenten van verschillende omvang. "Het gesprek over interne beheersingsmaatregelen zal de komende maanden nadrukkelijker gevoerd moeten worden", aldus Rick Anderson. In dit artikel deelt hij alvast zijn tussentijdse bevindingen.

  

AfbeeldingRick Anderson 

Werkzaam als controller bij verschillende gemeenten en provincies en als onderzoeker. Verder werkzaam als docent op het gebied van doelmatigheidsonderzoek en controlling. Sinds 2001 lid van gemeentelijke rekenkamers.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Jansen (IPO)
Dag Rick,

interessant onderzoek. Als lid van de commissie BADO (namens IPO) is het altijd goed om te weten hoe decentrale overheden tegen de ontwikkelingen rond rechtmatigheid aankijken. Enerzijds verbaast het niet dat de gemeenten verschillend aankijken tegen de naderende verplichting. Anderzijds heeft de commissie BADO en VNG/IPO enkele handreikingen opgesteld om de gemeenten en provincies (en straks ook de waterschappen) te faciliteren bij het opstellen van deze rechtmatigheidsverklaring. Je kunt in je gesprekken met de gemeenten daar naar verwijzen.

Inmiddels is de invoering met in elk geval 1 jaar uitgesteld.

Succes met de afronding van het onderzoek!

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.