Advertentie
financiën / Nieuws

VNG gaat niet in op cao-ultimatum vakbonden

De looneisen van de vakbonden noemen de gemeentelijke werkgevers ‘onhaalbaar’ en ‘irreëel’. Ze roepen de bonden op het overleg te hervatten.

10 januari 2023
VNG vraagt vakbonden terug aan onderhandelingstafel

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden een antwoord gestuurd op hun ultimatum met daarin de eis voor koopkrachtbehoud in de nieuw af te sluiten cao: ze gaan er niet op in en vragen de bonden terug te keren naar de cao-tafel.

Burgemeester

Gemeente Nijkerk
Burgemeester

Onderzoeker-adviseur Energie- en transportveiligheid

Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Onderzoeker-adviseur Energie- en transportveiligheid

Collectieve acties

De werkgevers kregen eind vorig jaar een ultimatumbrief van zowel FNV als CNV. Als de werkgevers niet uiterlijk 11 januari akkoord gaan met hun eisen, dreigen de bonden collectieve acties te organiseren.

Hervatting cao-overleg

De werkgevers laten de bonden weten het onredelijk te vinden de onderhandelingen helemaal opnieuw te beginnen, ‘niet alleen naar de werkgevers maar zeker niet naar de medewerkers.’ Die wachten volgens de werkgevers al sinds september op een nieuwe cao. Daarom nodigen ze de vakbonden uit verder te gaan met de onderhandelingen, daar waar ze gebleven waren. Concreet vragen ze de bonden met een tegenbod te komen op het laatste bod van de werkgevers: een cao voor 2 jaar (2023 en 2024) met een salarisverhoging van in totaal 8 procent.

Irreële eis

Met dat bod zeggen de werkgevers qua salarisontwikkeling dicht in de buurt van andere akkoorden te komen die voor 2023 zijn gesloten, in de markt én bij de overheid. De looneisen van de bonden noemen de werkgevers ‘onhaalbaar’. Dat geldt niet alleen de CNV-eis (minimaal koopkrachtbehoud), maar eveneens die van de FNV – hoe vaag die in de ogen van de werkgevers ook is. ‘Helaas is voor ons onduidelijk wat uw looneis is: valt u terug op uw oorspronkelijke inzet van een APC [automatische prijscompensatie/red] plus 100 euro of op uw bod van 5 oktober 2022 van 12 procent, of geldt nog uw bod op 2 november 2022 van 11,25 procent?’, vragen de werkgevers de vakbondsonderhandelaars. Welke van de drie dan ook, ze zijn ‘irreëel voor de gemeentelijke sector.’

Acties

Het niet ingaan op de ultimatums betekent waarschijnlijk dat de vakbonden acties gaan organiseren. Gemeentelijke werkgevers willen graag verder onderhandelen en stellen dat een ultimatum en acties daar niet bij helpen.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Visser
Prima, maar dan nu ook doorzetten als bonden en zet gemeenteland maar op slot. De werkgever doet net alsof de vakbonden zich overvragen terwijl in werkelijk er al jaren minder wordt geboden dan in deze arbeidsmarkt gezond is. Gevolg: leegloop van gemeenten naar andere overheden zoals Rijk en provincies.
marten bosma
Lees ik nou goed dat het College van Arbeidszaken in de persoon van burgemeester van Apeldoorn en ex-FNV voorzitter Ton Heerts en ex-PvdA Tweede Kamerlid zich zorgen maken over het feit dat 'de medewerkers' al vanaf september wachten op een nieuwe CAO? Welnu, dat wachten op een nieuwe CAO zijn gemeenteambtenaren wel gewend en wordt veroorzaakt door een werkgever die doorgaans niks te bieden heeft. Verder, 'de medewerkers' maken zich wel zorgen , maar vooral over het koopkrachtverlies en de werkgever is de enige die daaraan iets kan doen. Wat zou helpen? Als Ton Heerts c.a. zouden aanbieden om samen met de vakbonden in Den Haag de belangen van de gemeenteambtenaren te verdedigen en te bepleiten. Maar in plaats daarvan bestempelen ze als marionetten van de minister van Financien en BZK, de looneisen als irreeel. Ton Heerts c.a. moeten ophouden voor Den Haag de kastanjes uit het vuur te halen omdat ze daar zelf een zekere status en belangrijkheid aan denken te kunnen ontlenen.
T. Simpelmans
Je doet gewoon een snertbod (amper 5% bij 10% inflatie) en dan rustig wachten. Waarschijnlijk vindt het College van Kruidenierszaken die fooi met kerst wel voldoende.
Bob de Jong
Ik had al lage verwachtingen en toch weet de VNG mij met hun reactie nog verder teleur te stellen. Doen alsof ze al een goed bod hebben gedaan, kom op zeg. Het is weer zo'n voorspelbaar en vies spelletje dat de VNG hier speelt. Gewoon net zo lang rekken totdat de Jaar op Jaar inflatie daalt en dan voor het gemak even vergeten dat ondertussen de reële inflatie +10% was. Diep triest.
Advertentie