ABP-deelnemers naar rechter voor fossielvrij pensioen
‘Het is cruciaal dat onze pensioenen niet langer geïnvesteerd worden in de oorzaak van de klimaatcrisis’, zegt directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL.

Ruim honderd deelnemers aan het pensioenfonds ABP zeggen dat ze naar de rechter stappen om te zorgen dat ABP zijn beleggingen uit de fossiele industrie haalt. Ze hebben dat zaterdag afgesproken op een bijeenkomst in Bilthoven, die was georganiseerd door de burgerbeweging Fossielvrij NL.
Klimaatcrisis
‘Het is cruciaal dat onze pensioenen niet langer geïnvesteerd worden in de oorzaak van de klimaatcrisis; de fossiele industrie. Alleen als grote financiële instellingen zoals ABP hun verantwoordelijkheid nemen, kan een leefbare, rechtvaardige aarde binnen bereik blijven. We staan voor een enorme uitdaging, het is daarbij essentieel dat geldstromen verlegd gaan worden om die grote opgave van fossiel naar hernieuwbare energie te realiseren’, zegt directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL.
‘Machtige speler’
ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Er zijn 2,8 miljoen ambtenaren en docenten bij aangesloten. Tientallen van hen hebben zaterdagavond bij het tv-programma Kassa toegelicht waarom ze de rechtszaak steunen. Een van hen wees erop dat er bij het ABP geen mogelijkheid is om weg te gaan naar een ander pensioenfonds en dat ABP een ‘machtige speler’ is. Kassa meldde aan het eind van het item dat ABP aangeeft volgend jaar te zullen komen met nieuwe plannen op het gebied van duurzaamheid. (ANP)
Reacties: 23
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Weg met dit soort idiotie
Naast de sleutelrol die pensioenfondsen en andere grote investeerders kunnen spelen in het aanjagen van de energietransitie, zullen de investeringen van ABP in de fossiele industrie de komende jaren een steeds groter financieel risico zullen vormen. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs na te komen moet een groot deel van de huidige bestaande en inmiddels in productie genomen fossiele reserves in de grond blijven (Oil Change International, 2020; Welsley et al, 2021 in Nature) . Deze reserves en de bijbehorende infrastructuur worden dan zogenaamde stranded assets. Het effect van de verhoogde onzekerheid van investeringen in de fossiele industrie is nu al te zien. Zelfs nog vóór de coronacrisis was de traditionele energiesector de slechtst presterende sector in de Amerikaanse S&P 500 index, gemeten over de laatste 10 jaar (institute for energy economics & financial analysis, 2020). Daarentegen wijst onderzoek uit dat beleggen in hernieuwbare energie juist een beter rendement brengt dan fossiel (Imperial College Busines School, 2021). Divesteren uit fossiel en investeren in hernieuwbare energie gaat dus niet ten koste van het rendement (Plantinga & Scholtens, 2020); een tegenargument dat in het verleden vaak is gebruikt. Door in de fossiele energiesector te blijven investeren, neemt ABP dus grote financiële risico’s met de bezittingen van haar pensioenhouders.
Bovenstaande argumenten hebben PME Grootmetaal, pensioenfonds Horeca & Catering en pensioenfonds UWV al overtuigd uit fossiel te stappen. Gisteren stapte ook de Universiteit van Harvard (toch niet de minste) uit fossiel en kon worden toegevoegd aan een almaar langer wordende lijst van organisaties voor wie de rekensom doorslaat naar stoppen met fossiel. Dat dat kwartje bij jou nog niet valt Boris is jammer, maar gelukkig ga jij de divestment beweging niet stoppen. Ik hoop van harte dat je je radicale en irrationele standpunt wilt heroverwegen.
Maar goed zo'n rechtszaak is waarschijnlijk gedoemd te mislukken, omdat dit iets is tussen de deelnemers en het ABP. Waarschijnlijk staat er nergens in de statuten van het ABP dat de deelnemer direct invloed heeft op de deelnemingen van het ABP. Daarnaast gaat het (vooralsnog) ook nog eens om een zeer klein deel van die 2,8 miljoen deelnemers die deze eis op tafel leggen.
Ik heb persoonlijk liever dat wij als ABP invloed op onze deelnemingen uitoefenen om te gaan vergroenen, dan weg lopen om onze vieze handen te greenwashen. Een groene Shell is in mijn ogen veel meer waard, dan een grijze Shell.
Zo langzamerhand raken al die milieu-fanatici de weg helemaal kwijt. Helaas krijgen ze wel onnodig veel aandacht.
In het Akkoord van Parijs uit 2015 is door alle landen in de wereld afgesproken de temperatuurstijging te beperken tot ruim onder 2,0°C, met een streven naar 1,5°C. Om dat te bereiken is een buitengewoon snelle transitie naar een klimaatneutrale economie noodzakelijk. Onze gezamenlijke inzet zal in hoog tempo moeten wordt opgeschroefd, met welvarende landen voorop (UN Production Gap Report 2020. https://www.unep.org/resources/report/production … In de wetenschappelijke literatuur wordt divesteren uit fossiele brandstoffen aangemerkt als een sociaal kantelpunt (Otto et al., 2020. https://doi.org/10.1073/pnas.1900577117) dat kan helpen de klimaatneutrale maatschappij te creëren in de beperkte tijd die we hiervoor nog hebben. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor pensioenfondsen, in het bijzonder ABP, als één van de grootste pensioenfondsen ter wereld. Zij beheren grote hoeveelheden kapitaal en kunnen dit tactisch inzetten om zo de energietransitie te versnellen en de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele producten te stimuleren en betaalbaar te maken. Zo komen oplossingen, zoals bijvoorbeeld hernieuwbare energie en elektrische vervoersmiddelen, eerder beschikbaar voor burgers en lopen zij minder risico om op te moeten draaien voor de kosten.
In feite is divesteren een signaal dat fossiel niet langer een moreel acceptabele investering is. Dit gaat over het zogenaamde Window of Overton "the range of policies politically acceptable to the mainstream population at a given time." Ja, andere investeeerder stappen wellicht in (hoewel die ook rekenen en stranded assets zijn risicovol), maar toch wordt het voor fossiele bedrijven lastiger om goedkoop geld te vinden voor nieuwe projecten (exploratie). De veranderende maatschappelijke en politieke perceptie kan er bovendien toe leiden dat er meer wetgeving komt om fossiel te beperken. Landen die bijvoorbeeld niet langer nieuwe exploratie toestaan (Nieuw Zeeland, Denemarken en Costa Rica). Vergelijk het met tabak en clusterbommen. Ook daarin investeren pensioenfondsen niet langer.
Ik denk ook dat je erin moet willen geloven dat een oliebedrijf als Shell kán vergroenen. Ik persoonlijk geloof daar niet in. Het hele bedrijfsmodel, de kennis, de infrastructuur, alles is gebaseerd op fossiele brandstoffen bovenhalen. Zo'n Ben van Beurden zegt ook gewoon: ik ga alles oppompen wat ik kan oppompen. Daar zit geen woord Chinees bij.
Wat er moet gebeuren met zulke bedrijven, is dat ze genationaliseerd worden, de werknemers omgeschoold en het bedrijf afgeschaald tot het opgeheven kan worden. As they say: #ShellMustFall.
Reden om die honderd deelnemers niet als representatief te zien.