Advertentie
financiën / Nieuws

Gepensioneerde ambtenaren lopen honderden miljoenen mis

Het ABP heeft 300 miljoen op de plank liggen aan pensioenen die niet uitgekeerd kunnen worden, omdat de rechthebbenden onvindbaar zijn.

geld pensionado
Shutterstock

Maar liefst 19.000 ambtenaren zijn onvindbaar voor het pensioenfonds ABP. Hun pensioenen kunnen niet worden uitgekeerd, omdat het ambtenarenpensioenfonds niet beschikt over hun adresgegevens. Het ABP bevestigt dit aan de Telegraaf.

Honderden miljoenen

In totaal gaat het bij de Nederlandse pensioenfondsen om honderden miljoenen euro’s van onvindbare gepensioneerden. Het gaat om mensen die recht hebben op een pensioen maar dat niet hebben aangevraagd en dat dus niet kan worden uitgekeerd. Pensioenfondsen proberen met hen in contact te komen.

Buitenland

Alleen al het ambtenarenpensioenfonds ABP ligt nog 300 miljoen op de plank voor gepensioneerden waarvan de adresgegevens niet bekend zijn. Gemiddeld is dat 16.000 euro per persoon. Vaak zijn het mensen die in het buitenland zijn gaan wonen of mensen die tijdens hun studie assistentenbanen hebben gedaan en niet weten dat ze over die tijd ook pensioen hebben opgebouwd.

Opsporen

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, laat weten er alles aan te doen om mensen terug te vinden. ‘Werknemers hebben hiervoor gespaard. Ze hebben er gewoon recht op’, zegt een zegsvrouw. ABP zet onder meer medewerkers in om mensen op te sporen. Een extern bureau vond eerder 2000 deelnemers, aldus een woordvoerster. ‘Mensen die gevonden worden, zijn heel erg blij.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De pensioenuitkeringen voor 'onvindbare' ambtenaren zouden het beste voor een maximum wettelijk toegestane periode kunnen worden gereserveerd. Het is te gek voor woorden dat niet opgehaald pensioen tot aan de voordeur van nalatige gepensioneerden moet worden gebracht en daar bovenop jaarlijks veel/hoge zoektocht/administratie - en personeelskosten te besteden. Volstaan moet kunnen worden met jaarlijkse media-aandacht aan dit nieuwe
fenomeen. Qua kostenbeheersing moeten pensioenfondsen vooral ook bij de les blijven en efficiënt opereren.
Advertentie