Advertentie
financiën / Nieuws

Honderden miljoenen schade door water in Valkenburg

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo gezegd. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

21 juli 2021
Valkenburg-overstroming.jpg
Shutterstock

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo gezegd. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

Geluk

Volgens de burgemeester ‘mogen we van geluk spreken’ dat de wateroverlast in het zuiden van Limburg niet tot doden heeft geleid. Over de grens in Duitsland en België zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen. ‘Ondanks onze eigen ellende leven we mee met de slachtoffers in de buurlanden. Zij hebben het zwaarder voor de kiezen gekregen’, zei Prevoo. De wateroverlast begon vorige week dinsdag, op 13 juli, legde Prevoo uit. Een zware regenbui leidde tot het overstromen van een waterbuffer bij Schin op Geul, waardoor zo'n dertig huizen onder water kwamen te staan. ‘De ramp ontwikkelde zich vanwege een groot regengebied dat vanuit de Eifel over Limburg draaide en in deze hoek bleef hangen. Er kwam veel regen omlaag.’

Noodverordening

In het buitengebied rond Valkenburg heeft Prevoo een noodverordening ingesteld. Mensen mogen daar voorlopig niet komen omdat de watersnood daar heeft gezorgd voor zwaar verontreinigd slib. Dat wordt volgens de burgemeester door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete. Ook het centrum van Valkenburg is voor een deel verboden terrein. Alleen inwoners en ondernemers mogen ernaartoe.

 

Soep

Prevoo zegt dat Valkenburg is overstroomd door een ‘soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen.’ Alle speeltuintjes in het getroffen gebied blijven in elk geval de komende tien dagen dicht vanwege vervuild slib. Kinderen moeten de komende anderhalve week ook niet op gazons spelen. Ongeveer 2300 woningen zijn getroffen door de wateroverlast. Daarvan zijn er 700 zo beschadigd en vervuild dat de bewoners er voorlopig niet meer kunnen wonen. Zij moeten de komende tijd een ander onderkomen krijgen. Bovendien zijn 270 horeca-ondernemingen en 180 winkels getroffen. Bij het opruimen van de schade is 1100 ton afval verwijderd. ‘Die getallen liegen er niet om’, aldus Prevoo.

 

Onderdak
Zo goed als alle Valkenburgers die voorlopig niet terug naar huis kunnen vanwege de watersnood hebben inmiddels een nieuw onderkomen gevonden. ‘Wij denken dat we iedereen onder de pannen hebben gebracht, voor zover dat van ons gevraagd is. Er zijn ook mensen die bij familie of vrienden terechtkunnen’, zei Prevoo. In het Limburgse stadje Valkenburg zijn 700 gezinnen ontheemd. Hun woningen zijn dermate beschadigd, vochtig en vervuild door het hoogwater dat deze mensen wekenlang niet terug naar huis kunnen. De gemeente deed woensdagochtend op de regionale omroep L1 een oproep om deze mensen te helpen. en daarna stond de telefoon roodgloeiend ‘De mensen zagen na het zakken van het water dat hun woningen zoveel schade hebben, dat ze er voorlopig niet terug kunnen. Ook zit er veel vocht in de huizen, dat moet er eerst uit.’

 

Verzekerd

Volgens Prevoo zijn in zijn gemeente 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels. Het kan maanden duren voordat de schade is hersteld en in sommige gevallen een half jaar, zei hij. De verzekeraars zijn bereid de meeste schade te vergoeden, maar kijken ook naar de Rijksoverheid. ‘Het meeste is eigenlijk wel gedekt’, zei Geeke Feiter, de directeur van het Verbond voor Verzekeraars. Voor heel Limburg is de totale schade volgens de verzekeraars nog niet duidelijk. Het kan nog twee weken duren voordat er een exacter beeld is van de schade. ‘Eerst moet het water zakken, mensen terug hun huis in en moeten schade-experts langs zijn geweest’, aldus het Verbond van Verzekeraars, dat spreekt namens Nederlandse verzekeringsbedrijven. De claims gaan tot nu toe vooral over extreme neerslag, zegt de verzekeringskoepel. ‘Maar dat kan nog veranderen. We zien ook overstromingsschades.’ Volgens een woordvoerster zijn overstromingen uiteindelijk beperkt gebleven tot een klein gebied en waren er meer gemeenten die last hadden van de extreme regenval.

 

Voorwaarden

Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldde het Verbond van Verzekeraars vorige week al. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden. Het verbond verwacht geen problemen bij de verzekeraars om het geld uit te keren.


Oogsten mislukken

Ook bij Limburgse groente- en fruitboeren loopt de schade door de zware regenval in de miljoenen euro's. Boerenverzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel zegt dat waarschijnlijk hele oogsten zijn mislukt door de vele neerslag. Bij de naar eigen zeggen grootste verzekeraar voor telers in Europa meldden zich tot nu toe bijna dertig Limburgse boeren met waterschade, waar volgens directeur Jan Schreuder ‘misschien nog een aantal’ bij zou kunnen komen. Ongeveer 15 procent van de Limburgse grond voor groente-, fruit-, boom- en sierteelt is via Vereinigte Hagel verzekerd voor extreem weer. Daar is bij regen sprake van als er minimaal 50 millimeter in 24 uur is gevallen of 85 millimeter binnen 48 uur. Tegen overstromingen kan volgens de verzekeraar niet worden verzekerd. ‘Iedereen zegt: dat hoort bij de overheid’, aldus Schreuder. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie