Advertentie
financiën / Nieuws

11,5 miljard aan heffingen, ozb 4 procent hoger

De ozb stijgt, de toeristenbelasting ook en de precario daalt sterk als gevolg van een wetswijziging.

03 februari 2022
Toeristenbelasting
Shutterstock

Gemeenten verwachten 11,5 miljard euro te ontvangen aan heffingen, blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed naar de begrotingen voor 2022. De ozb stijgt, de precariobelasting daalt sterk als gevolg van een wetswijziging en de verwachting is dat er weer meer toeristenbelasting binnenkomt.

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt met ruim 4 procent – iets meer dan de gemiddelde jaarlijkse stijging over de afgelopen tien jaar, maar minder groot dan de stijging van 5,8 procent in 2021. De ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn samen naar verwachting goed voor 8,8 miljard euro in 2022. De afvalstoffenheffing neemt met 4 procent toe (wat minder is dan de begrote stijgingen in de afgelopen twee jaar) en de rioolheffing met 2,9 procent – de hoogste stijging sinds 2013.

248 miljoen minder

Als gevolg van een wetswijziging dalen de opbrengsten van de precariobelasting met maar liefst 86,3 procent naar 39 miljoen euro. De wetswijziging, die inging per 1 juli 2017 maar een overgangsregeling van vijf jaar had voor lokale overheden, verbiedt het heffen van precario op netwerken (kabels en leidingen) van nutsbedrijven.

De verwachte geinde toeristenbelasting is 377 miljoen euro, 33 miljoen meer dan vorig jaar. Het komt met name omdat Amsterdam weer een toename verwacht. ‘Voor 2022 verwacht de hoofdstad 135 miljoen euro aan toeristenbelasting te kunnen innen.’ Een toename van 12,5 procent. Alle overige gemeenten samen verwachten 242 miljoen euro te innen, 7,9 procent meer dan 2021. ‘Meer dan negen van de tien gemeenten die toeristenbelasting heffen voorzien voor 2022 een gelijkblijvende of hogere opbrengst.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Overheden nemen zelf geen enkele maat op hun verhogingen en dat stelselmatig al jarenlang. En hoeveel compensatie krijgen ouderen ook alweer via hun AOW? De voedselbanken en uitvoerders van de Participatiewetgeving (bijstand) en WMO krijgen het nog druk dit jaar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie