Advertentie
digitaal / Nieuws

Tool voor overheden om zich te wapenen tegen Brexit

Lokale overheden kunnen met de nieuwe Brexit Impact Scan zich wapenen tegen gevolgen van de Brexit. De scan, ontwikkeld door kenniscentrum Europa decentraal in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), gaat vanochtend rond twaalf uur live en zal dan te vinden zijn op de website van Europa decentraal.

13 december 2018

Lokale overheden kunnen met de nieuwe Brexit Impact Scan zich voorbereiden op de gevolgen van de Brexit. De scan, ontwikkeld door kenniscentrum Europa decentraal in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), gaat vanochtend rond twaalf uur live en zal dan te vinden zijn op de website van Europa decentraal.

Blinde vlekken

De scan moet duidelijkheid verschaffen aan gemeenten, provincies en waterschappen en een hulpmiddel zijn bij het nemen van maatregelen. ‘We hopen dat dit overheden helpt bij het identificeren van blinde vlekken’, zegt Fenna Pols, directeur van Europa decentraal. Ze hoopt dat de tool ervoor zorgt dat kennis diep tot in de organisaties doordringt. ‘Het ideale scenario zou zijn dat als er een Britse staatsburger met zorgen aan de balie komt, de baliemedewerker hem of haar met de juiste informatie gerust kan stellen.’

Contracten en contacten

Het is niet de bedoeling dat de rijksoverheid hiermee voorschrijft hoe gemeenten zich moeten gedragen, volgens Freek van Krevel, coördinerend beleidsmedewerker bij BZK. ‘De tool is er vooral om bewustwording op gang te brengen. Loop contracten na, kijk waar je contacten hebt, maak een plan. Sommige overheden zijn daar al heel ver in, maar een aantal wellicht nog niet.’

Vier onderdelen

Overheden beantwoorden een reeks vragen die leiden tot bepaalde tips en aan het eind van het proces staat er een algemeen advies klaar. Er is al een impactscan voor het bedrijfsleven die hetzelfde werkt. In het uiteindelijke advies voor lokale overheden zullen vier onderdelen te vinden zijn: burgers, bedrijfsvoering, lokale en regionale economie en internationale samenwerking. Burgers zal vooral belangrijk voor gemeenten zijn, de andere drie kunnen bij alle overheden voorkomen.

Bijhouden

Om informatie te vergaren, ging Europa decentraal langs bij de lokale overheden. Die gaven aan welke vragen ze hadden, Europa decentraal bundelde dat en op die manier ontwikkelde het kenniscentrum de tool. Er wordt rekening gehouden met een zachte en een harde Brexit in maart. Naar mate er meer informatie naar buiten komt en het duidelijker wordt welk pad het Verenigd Koninkrijk kiest, zal de tool bijgewerkt worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie