Advertentie
digitaal / Nieuws

Bouw datacenters ook buiten Amsterdam

Bestuurders van rijk en regio's willen de groei van de datacenters beter clusteren. De huidige groei rond Amsterdam zit aan de grens van de beschikbare ruimte en stroomvoorzieningen.

18 maart 2019
datacenter.jpg

Bestuurders van rijk en regio's willen de groei van de datacenters beter clusteren. De huidige groei rond Amsterdam zit aan de grens van de beschikbare ruimte en stroomvoorzieningen.

Akkoord

De grote steden, provincies en ministeries die samenwerken in de Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) sloten vrijdag een akkoord over een routekaart naar een gerichte aanpak van de groei van datacenters. Die sector groeit al jaren met 15% per jaar, maar legt veel druk op de ruimte en infrastructuur in de hoofdstad.

Digitalisering

En verwacht wordt dat die groei door zal zetten. ‘De impact van digitalisering op zorg, mobiliteit, energie, agrifood, onderwijs en overheidsdiensten zal enorm zijn. Iedereen krijgt ermee te maken op een dagelijkse basis. Internetten, appen of netflixen kan alleen maar dankzij digitale verbindingen en de opslag van data. Datacenters spelen hierin een cruciale rol en laten de moderne digitale samenleving draaien,’ stellen de deelnemende partijen.

Druk

Door de bouw van nieuwe datacenters te clusteren rond Amsterdam, de Flevopolder en een nieuwe locatie in Zuid-Holland, moet de druk van de ketel worden gehaald. Volgens de initiatiefnemers van de routekaart is die in nauwe samenwerking met de sector, onderzoeksinstellingen, overheden en netbeheerders opgesteld. De regio Amsterdam moet wel de ‘datahub van Nederland’ blijven en duurzaam kunnen doorgroeien

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
@Arno, wel eens bij het datacenter van Microsoft geweest in Middenmeer-naam zegt het al midden in een polder. Blijkbaar is overstromingsrisico een minder grote afweging dan je denkt
Petra
Waarom bouwen we geen datacenters in de polder? Daar is genoeg ruimte is en dan verdelen we eventuele werkgelegenheid ook beter over Nederland.
Ivo
Ergens in de buurt van windturbines?
Fred Smit
Datacenters en werkgelegenheid lijkt me niet een logische combinatie.... Moet toch automatisch draaien?? In eigen stroom voorzien met een windmolen er naast, of op het dak lijkt me wel logisch. (Héél korte verlengsnoeren)
Paul / projectleider
Goh, waarom liggen ze dicht bij A'dam (en ook Groningen).

Omdat daar de grote kabels binnenkomen...
Arno / ICT consultant
Flevopolder, Zuid Holland....lekker handig. Bij een overstroming weet je dat je niets aan die datacenters hebt. Wie is verantwoordelijk voor deze besluitvorming? Ik heb de indruk dat het mensen zijn met beperkte of geen inhoudelijke kennis van ICT.



Zoals iemand hier al opmerkte, Amsterdam en Groningen zijn ingegeven door de gunstige ligging qua AMSX en zeekabels, dus dat is begrijpelijk.



Maar als je alternatieve locaties zoekt, ga dan meer naar het midden of oosten van het land. Het midden van het land is gunstig voor de signaal looptijden (latency) wat tegenwoordig relevant wordt . Gezien de brainport rol van Eindhoven, zou je ook nog voor zuid-oost kunnen kiezen. Zoek in die regio een plek waar je eenvoudig op het hoogspanningsnet kan aansluiten en voila, een strategisch veel gunstigere locatie.
Advertentie