Advertentie
digitaal / Nieuws

Online petities halen Kamer vrijwel nooit

Ook al worden er regelmatig online acties gehouden om handtekeningen voor een bepaald doel te krijgen, het is vrijwel altijd voor niets. De online petities halen zelden de Tweede Kamer.

29 december 2011

Ondanks dat onlinepetities massaal ondertekend worden, halen ze zelden Tweede Kamerleden of bewindslieden. Dat blijkt uit een analyse van het ANP en weblog Sargasso van 3 miljoen handtekeningen, vrijgegeven door de website petities.nl.

Vijf per jaar
Sinds 2009 zijn er 488 onlinepetities ingediend waarvan het uitdrukkelijk de bedoeling was dat ze aan een minister of de Tweede Kamer werden aangeboden. Tien zijn er daadwerkelijk aangeboden aan de Tweede Kamer. Navraag bij de woordvoerders van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport leert dat het er nog geen vijf per jaar zijn. Meestal verwijzen ze de indieners door naar de Tweede Kamer.


Media-aandacht

Volgens Reinder Rustema van petities.nl worden petities meestal opgezet om media-aandacht te krijgen. Daarnaast wordt vaak onderschat hoe moeilijk het is om op deze manier een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. ,,Petities zijn onderdeel van een lobbyproces, je moet de weg weten op de vierkante kilometer Den Haag, om een petitie effectief te laten zijn. Indienen, handjes schudden, er achteraan bellen.’’

Alleen SP

Rustema vindt het jammer dat zo weinig petities een vervolg vinden. Hij wil daarom binnenkort voor een aantal petities het lobbywerk en indienen overnemen. ,,Petities zijn een belangrijk instrument om contact te leggen en onderhouden tussen politici en burgers over een maatschappelijke kwestie. De enige partij die het structureel oppakt en gebruikt is de SP. Als 50.000 mensen zich om een maatschappelijke kwestie bekommeren, kan dat voor meer politici interessant zijn om te volgen.’’


Professionele organisaties

Tussen 2009 en 2011 zijn in totaal 157 petities aangeboden en in ontvangst genomen door de Tweede Kamer. Ze werden meestal uitgevoerd door professionele organisaties, zoals vakbonden en grote stichtingen.

Top 10

Petities kunnen meestal het beste worden gericht aan de Tweede Kamer maar de meest populaire petities worden echter aan het kabinet gericht. Die worden niet geregistreerd. Dit is de top tien van populaire acties via de site petities.nl die niet bij de Tweede Kamer zijn beland:

  • Borstkankeronderzoek vervroegen (373.039 handtekeningen)
  • Penetratie bij baby’s, peuters, kleuters en kinderen onder de 12 is altijd verkrachting (308.971 handtekeningen)
  • Stop culturele kaalslag (106.684 handtekeningen)
  • Nee...tegen pedofielenvereniging Martijn (72.355 handtekeningen)
  • Voorkom afschaffen pgb voor 117.000 budgethouders en voor nieuwe gevallen(23.507 handtekeningen)
  • Drie IVF-pogingen vergoeden in plaats van één (16.320 handtekeningen)
  • Behoud je band met Nederland, red RNW! (15.060 handtekeningen)
  • Stop het ruimen van gezonde geiten en schapen (12.261 handtekeningen)
  • Voorlichting over homoseksualiteit op elke school (11.839 handtekeningen)
  • Noodzaak van toiletten in sprinters (9475 handtekeningen)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter Coopmans / HRM adviseur
Men heeft in de politiek het altijd over het luisteren naar de burgers als belangrijke voorwaarde voor het bedrijven van politiek. Men gaat zelfs (soms wel 3 maanden) het land in om mensen te horen. Nu heeft men een schot voor open doel en die wordt niet benut. Wat is de reden hiervan? Arrogantie? Het denkbeeld: "We zeggen alleen als verkiezingsretoriek, dat we naar de burger luisteren, maar ons eigen standpunt is natuurlijk veel bete en belangrijker"?. Wat weten burgers nou van politiek, niets toch, ze hebben een te ondeskundige en oppervlakkige kijk op de problematiek die wij behandelen"? We gaan dus maar gewoon onze eigen gang.

Men heeft geen weet dat er petities zijn aangeboden?

Men heeft geen tijd om zoveel petities serieus te behandelen?

Men heeft meer dan genoeg aan de eigen punten ter voorbereiding?

In ieder geval is het uiterst genant en onbeleefd om de petities te negeren, waar mensen zoveel moeite, en energie in hebben ingestoken, zo'n hoog verwachtingspatroon over hebben en een serieuze behandeling verwachten en denken gehoord te worden. Eigenlijk een grote schande !

a.a. smits
Eigenlijk wisten we dit al lang: burgeropvattingen vallen geheid in de diepe kloof tussen maatschappij en politiek. Maar dat er zelfs geen registratie van is waarop klip en klaar iedere burger kan zien wie wat aan regering of parlement heeft gevraagd en vervolgens wat er met die vraag is gedaan maakt het wel heel erg triest.
Advertentie