Onmin over rol TenderNed
Beheerder Aanbestedingskalender is tegen verplicht gebruik Tenderned in aanbestedingswet.
CROW, de beheerder van de Aanbestedingskalender, wil niet dat de nieuwe aanbestedingswet verplicht tot het gebruik van de aankondigingsmodule van TenderNed. Het kennisplatform denkt dat die verplichting in strijd is met de Europese mededingingsregels.
CROW (een aan VROM gelieerd ‘kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte’) ziet uiteraard de rol van zijn eigen online Aanbestedingskalender in het gedrang komen, maar ontkent de strekking van enkele artikelen in het dagblad Cobouw, waarin met zoveel woorden is gesteld dat CROW in staat van oorlog verkeert met minister Van der Hoeven.
CROW is voorstander van TenderNed, stelt het instituut, maar niet van de verplichting in de aanbestedingswet. Het kennisplatform zal vanwege zijn banden met de overheid zelf niet snel naar de rechter stappen, maar zegt het zijn plicht te vinden te waarschuwen voor juridische acties van commerciële partijen. In een eerdere reactie op het voorstel voor de aanbestedingswet meldde het al dat zijn bedrijfsvoering in gevaar zou komen, omdat CROW inkomsten genereert met het aanbieden van aanvullende diensten rond de Aanbestedingskalender.
TenderNed, het nog in ontwikkeling zijnde elektronische platform voor het zowel aanmelden als afhandelen van overheidsaanbestedingen, is overigens nog niet af, na problematische pogingen het van ProRail afkomstige systeem om te bouwen voor het bedoelde gebruik.
TenderNed meldt op de eigen site dat de bouw van het systeem alsnog wordt aanbesteed, terwijl het eigenlijk door ICTU gebouwd zou worden. Vorig jaar nog beaamde projectleider Ad Coppens op deze site dat het aardig signaal was geweest als hét systeem voor aanbesteden zelf was aanbesteed. Zeker ook omdat dergelijke systemen in het buitenland al bestaan, en dus gekocht hadden kunnen worden. “Ja, het zou mooi zijn geweest als signaal, maar praktisch gesproken denk ik dat TenderNed in de huidige constructie tot een beter eind wordt gebracht. TenderNed past ook qua karakter bij ICTU, de e-overheid is waarom ICTU op de wereld is, en het systeem is onderdeel van de e-overheid.” Bovendien merkt Coppens dat de aanbestedingspraktijk “toch anders is in het buitenland. We zijn in Nederland ambitieuzer dan in de meeste buitenlanden.” Coppens weet niet in hoeverre een buitenlandse aankoop “indringend is onderzocht. Dat was voor mijn tijd.” En als voor het project activiteiten of producten van de markt nodig zijn, “dan is mijn principe dat we dat via TenderNed zullen doen. Dat lijkt me ook een mooi signaal.”
De plannen zijn nu dus bijgesteld. De uitwerking van veel technische aspecten bleek “niet eenvoudig. Daarom is besloten te bouwen met bewezen technieken”, aldus het bericht op de TenderNed-site. EZ en PIANOo willen nu een ervaren marktpartij aantrekken en daarom is een aanbesteding gestart binnen de raamcontracten van EZ. Oktober dit jaar moet het bouwcontract rond zijn. PIANOo wordt de contractpartner voor de toekomstige bouwer, en ICTU gaat een ondersteunende rol vervullen bij de bouw en implementatie van TenderNed. (FB/MH)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.