of 64621 LinkedIn

Wijkteam mailt gegevens cliënten naar verkeerde

De afdeling sociale wijkteams van gemeente Amersfoort heeft per ongeluk een bestand met privacygevoelige informatie van duidend tot vijftienhonderd cliënten naar een verkeerd adres gemaild. Er is inmiddels melding van het incident gemaakt bij Autoriteit Persoonsgegevens.

De afdeling sociale wijkteams van gemeente Amersfoort heeft per ongeluk een bestand met privacygevoelige informatie van duidend tot vijftienhonderd zorgcliënten naar een verkeerd adres gemaild. Er is inmiddels melding van het incident gemaakt bij Autoriteit Persoonsgegevens.

NAW-gegevens en geleverde zorg
In de verstuurde gegevens waren namen van cliënten met hun adres, woonplaats en een beschrijving van de geleverde zorg terug te vinden. Het college zegt eveneens melding te hebben gedaan bij Autoriteit persoonsgegevens. ‘Wij betreuren in hoge mate dat dit heeft kunnen gebeuren. Ons primaire doel is om nu eerst mogelijke nadelige gevolgen voor de in het bestand opgenomen personen te voorkomen. Het belangrijkste is daarom om te voorkomen dat deze gegevens door de ontvanger verder openbaar worden gemaakt.’

Vernietiging gegevens
Gemeente Amersfoort heeft uit angst voor verdere verspreiding van de gegevens meerdere malen beroep gedaan op de ontvanger, om de per ongeluk ontvangen gegevens te vernietigen. ‘Dat is nog niet gelukt. Gezien het belang worden nu tegelijkertijd ook juridische stappen ondernomen. In overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens bezien wij of en zo ja op welke wijze wij betrokkenen zullen informeren.’ De gemeente zegt dat de oorzaak van de situatie nu geëvalueerd wordt en dat er maatregelen genomen worden om iets soortgelijks in de toekomst te voorkomen.

Fout stilgezwegen
Volgens RTV Utrecht hebben de ambtenaren de fout wekenlang voor zich gehouden zonder de wethouder op de hoogte te stellen. Dit werd dinsdagavond besproken tijdens een gemeenteraadsvergadering over de kwestie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ratio Recht op

Ach, Amersfoortse ambtenaren verzwijgen wel vaker dingen en verzinnen zelfs sprookjes voor de rechter:

linkedin.com/pulse/gemeente-amersfoort-licht-jarenlang-de-rechter-om-te
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Dat krijg je met niet betrokken medewerkers en een overheid die uitsluitend nog digitaal contact met haar burgers wil. Brave New World is al lang realiteit in Nederland. je mag tegenwoordig al blij zijn als een academicus het uittreksel heeft gelezen.... Literatuur is veel te moeilijk voor de moderne student.