Advertentie
digitaal / Nieuws

Webrichtlijnen wellicht toch afgedwongen

Het ziet ernaar uit dat minister Donner alsnog lagere overheden gaat dwingen te voldoen aan de Webrichtlijnen, iets wat hij en zijn voorgangers Ter Horst en Bijleveld in eerdere instantie steeds zeiden niet te kunnen.

24 maart 2011

Toegankelijkheid

De Webrichtlijnen zijn een door de overheid vastgestelde verzameling regels waarin de toegankelijkheid van websites voor mensen met een handicap is geregeld. Daarnaast hebben veel van deze richtlijnen een technisch karakter, zoals de vindbaarheid van informatie op de site en in zoekmachines en de technische onderhoudbaarheid van de achterliggende software. Na berichten van diverse belangengroepen dat het slecht gesteld is met de toegankelijkheid van met name veel gemeentelijke websites hebben kamerleden tijdens overleg met de minister veelvuldig op verbetering aangedrongen. De minister heeft echter steeds gezegd dat de toepassing ervan alleen bij ministeries is af te dwingen.

 

AMvB

Tijdens een overleg op dinsdag ging Donner echter overstag, met als stok achter de deur een kamermotie van die strekking van Pierre Heijnen (PvdA) en Rik Janssen (SP). Donner zegde toe aan te sturen op een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) om ook andere bestuursorganen, inclusief gemeenten, te dwingen om te voldoen aan de eisen van toegankelijkheid van elektronische dienstverlening te voldoen en dus de Webrichtlijnen te implementeren. Heijnen, die eerder nul op het rekest kreeg van Donner, zegt blij te zijn. “Hij komt binnenkort met een reactie over wat volgens hem de deadline voor die bestuursorganen is en dan brengen we die motie al of niet in stemming.” 

 

Betrokkenheid

Heijnen zegt het belangrijk te vinden dat er nu eindelijk eens iets gebeurt. “Gemeenten betalen uiteenlopende bedragen voor hun websites en achterligende zaken, oplopend tot tonnen. Daartegenover staan gemeenten die voor een betrekkelijke klein bedrag in staat zijn een volledig toegankelijke elektronische omgeving in te richten. Dus voor een deel in het ook onkunde.” Hij zegt zich te realiseren dat er ook andere oorzaken zijn die buiten de invloedssfeer van gemeenten liggen, “maar waar het om gaat is dat er bestuurlijke betrokkenheid is. Dat het net zo belangrijk wordt als het aanpakken van de fysieke drempels voor het stadhuisloket.” 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. de Vries
Grappig dat een aantal landelijke initiatieven niet voldoen aan de webrichtlijnen. Denk aan het 'c'-tje bij Antwoord. Als je die in supscript plaatst, zoals voorgeschreven, voldoe je al niet.
Hoezo, tegenstrijdig? Wanneer gaan ze in Den Haag eens samenwerken? Dan weten wij als gemeenteambtenaren waar we aan toe zijn.
Onno Zele
Notenbomer, waar kunnen we een volledige pdf downloaden? Het zou toch een copyleft boekwerkje worden? Of vang jij bij ICTU en daarnaast nog een marge per gedrukt exemplaar? Zijn webrichtlijnen vooral een adviesonderwerp om consultancy en boekwerken te verkopen? Want dat zouden we niet moeten WILLEN.
criticus
Heijnen is dus van mening dat bestuurlijke betrokkenheid vergroot wordt als je het gewoon afdwingt bij wet.

Tja.....
harry
en dan de foto directeur SIM groep erbij, die een CMS hebben welke nog steeds niet voldoet aan de webrichtlijnen voor >200 gemeenten, maakt je helemaal cynisch.
Beloon de eerste 50 gemeenten met de 3 sterren met 10.000,- betaald door de overige gemeenten (boete). Zou misschien helpen om ook de leveranciers aan te pakken.
René Notenbomer / Adviseur eGovernment
Webrichtlijnen hoeft geen 'moeten' te zijn. Het is vooral een kwestie van 'willen'. Als je beseft wat de echte voordelen van toegankelijkheid zijn, dan wil je voldoen aan de Webrichtlijnen. Precies daarover gaat ons nieuwe boek dat volgende week verschijnt, geproduceerd in opdracht van de ICTU. Meer hierover op http://www.hetgeheimvandeoverheidswebsite.nl.
Advertentie